- BLOGPOST.timpul.md - http://blogpost.timpul.md -

Cum este organizat și cum funcționează cel mai performant sistem de învățământ din lume

Scris de: 3blogpost la data Iunie 27, 2013 @ 14:34 in Societate | 3 Comments

Un sistem de învățamânt bine gândit poate face dintr-un elev obișnuit, unul excepțional.

Finlanda are cel mai ridicat nivel de trai din lume și un sistem educativ cel mai evaluat. Finlanda atrage atenția lumii atunci când se constată că elevii săi obțin constant poziții de top la testele PISA – teste internaționale menite să verifice nu atât cunoștințele tinerilor, cât mai ales modul cum aceștia gândesc. Cum se face că finlandezii  se plasează constant pe primele locuri la testările educaţionale internaţionale? Nu este de mirare. Mai multe sunt explicațiile pentru aceste performanțe.

Pe la mijlocul secolului 19, filosoful finlandez John Vilheln Snellman mobiliza masele în jurul unei idei că numai educația poate duce la bunăstare și punea bazele a ceea ce avea să devină cel mai performant sistem educațional din lume. Ideile acestuia au prins rapid și populația finlandeză a început să investească, mai întâi efort și apoi bani în educație. În prezent, învățământului îi revine nu mai puțin de 14% din bugetul de stat.

7-16 ani. 0 bani.

1. Secretul stă în importantele reforme educaționale, implementate în urmă cu 40 de ani. Guvernul a hotărît să “reseteze” sistemul și să abordeze o altă direcție, dedicând astfel fonduri importante educației, cercetării și tehnologiei. Atunci a fost adoptat un nou sistem educațional. Iar acest sistem se referă de fapt la egalitate de șanse pentru toți copiii, indiferent de mediul socio-economic din care aceștia provin. Conceptul este “peruskoulu” și el desemnează o școala “comprehensivă” pentru toți elevii între 7 și 16 ani.

Primul lucru care s-a decis a fost ca școala elementară să fie formată din 9 clase. Este o școală finanțată de stat și care oferă tuturor copiilor educație gratuită, o școala obligatorie și disponibilă pentru toți dar și o școală fără examene de admitere și fără taxe.

Egalité, Fraternité

2. Sistemul este unul egalitarist, oferind şanse egale pentru oricine, indiferent de mediul socio-economic din care provin, sau de zona în care locuiesc, au același potențial de a învața și trebuie să aibă aceleași șanse la o educație de calitate. În Finlanda nu există școli mai bune și școli mai proaste. Nu există învățământ privat. Întregul sistem universitar este de stat. Sunt permise liceele private, dar perceperea de taxe de studiu este interzisă.

Această țară consideră pur și simplu că absolut toți copiii trebuie să beneficieze de același tratament. Copiii cu dizabilități învață în școlile normale. Copiii cu cerințe educaționale speciale nu studiază la domiciliu, nu sunt excluși sau izolați în școli speciale, ci participă la ore în clase normale, indiferent dacă au handicapuri grave.

“Politicile educaționale în majoritatea țărilor lumii merg pe ideea de a identifica elevii cei mai buni, de a alege vârfurile, în timp ce ceilalți elevi sunt lăsați deoparte”, spune Pasi Sahlberg, un educator celebru în Finlanda. “Noi nu suntem așa, noi mergem pe cooperare, nu pe competiție. Dacă e să ne iîntrecem cu cineva, atunci tot ce putem spune e că vrem să fim mai buni decât suedezii. Pentru noi asta e suficient.”

Profesorii. În Finlanda este mai ușor să devii medic sau avocat decât profesor.

3. În Finlanda, școala pune preț pe calitatea profesorilor, investind doar în cei care realizează performanțe. Calitatea profesorilor finlandezi este, pur și simplu,  exemplară.  În Finlanda trebuie să ai facultate ca să predai la grădiniţă şi masterat ca să predai la şcoală. Astfel, legea impune fiecarui cadru didactic sa aiba la bază 5 ani de facultate și un masterat în pedagogie. Poziția de profesor este drept una cu o mare responsabilitate și, în consecință, nu oricine poate intra în sistem. În Finlanda este mai ușor să devii medic sau avocat decât profesor. Selecția e foarte riguroasă. La admiterea la facultatea de profil sunt de obicei 20 de candidați pe 1 loc, dar, odată obținut, postul îți oferă prestigiu și îți garantează un salariu foarte bun. Nu e de mirare ca 25% din elevii finlandezi vor sa devina profesori.

Salariile pe care le primesc sunt printre cele mai mari din Europa, alaturi de Germania, Marea Britanie și Franța. Profesorilor care nu își dovedesc competența nu li se prelungește contractul de angajare.

Elevii au un respect total față de profesori, și se vede în orice moment politețea în relațiile dintre ei. Profesorii și elevii iau inclusiv masa împreună la cantină. Profesorii sunt foarte deschiși și deseori școala devine a doua familie în care copiii și dascalii să se cunoască foarte bine.

Bonus!

4. Cum spuneam, în Finlanda nu trebuie să plăteşti nimic pentru serviciile educaţionale nici măcar când faci o facultate, masterat sau doctorat. În plus, elevilor li se asigură un prânz gratuit şi transport gratuit dacă locuiesc la mai mult de 5 km de şcoală. Legea finlandeză obligă ca meniul să fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate și fructe. Dacă orele se prelungesc până după amiază, școala are obligația de a oferi o gustare elevilor.

Practică, experimente, lectură.

5. Copiii încep școala la 7 ani şi nu se confruntă cu examene până la vârsta de 16 ani, când susțin singurul examen important în sistemul lor educațional. Orele sunt scurte (45 min), intense și, mai ales, foarte participative. Au foarte puţine teme pentru acasă, se stimulează raționamentul critic înaintea memorizării mecanice. Învăţământul finlandez pune mare preţ pe ştiinţe şi pe practică, de aceea cele mai multe cursuri de ştiinţe au loc în laboratoare, în grupuri de maxim 16 elevi şi se concentrează pe experimente ştiinţifice.

În urma evaluărilor internaţionale, elevii finlandezi s-au dovedit a fi cei mai inteligenţi. Ei au obţinut cele mai bune rezultate la cunoştere ştiinţifică şi s-au clasat printre primii la matematică şi apetitul pentru lectură.

Ca o paranteză, această pasiune pentru lectură dezvoltată încă din primii ani de școală face ca finlandezii să fie printre cei mai citiți oameni din lume, cu o medie individuală de 17 cărți împrumutate de la bibliotecă pe an.

Statul finlandez e preocupat de asigurarea unui învățământ viabil, capabil să motiveze elevii. Sistemul educativ este foarte bine gândit și făcut în sprijinul elevilor. Finlanda are cel mai mare procent, din Europa, al elevilor care ajung la facultate, 66%, iar 93% dintre finlandezi promoveaza liceul. În același timp, diferența dintre cei mai slabi și cei mai buni elevi este cea mai mică din lume.

Sistemul de valori al finlandezilor are la bază educația nu acumularea de bunuri. Acest lucru este valabil pe tot parcursul vieții, când, arată statisticile, adulții preferă să dea bani pe un program de educație continuă decât pe ultimul telefon scos pe piață. Este un sistem de valori format în familie, consolidat în școală, pus apoi în slujba țării.

Voi conchide cu citatul lui Nelson Mandela: “Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea.”

Mai jos puteți viziona un reportaj NBC în cadrul programului Education Nation:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0__9s3A2pcA# [1]

blogpostt [2]

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD [3] pe TWITTER [4]!


Articol printat de pe: BLOGPOST.timpul.md: http://blogpost.timpul.md

URL-ul articolului: http://blogpost.timpul.md/2013/06/27/cum-este-organizat-si-cum-functioneaza-cel-mai-performant-sistem-de-invatamant-din-lume/

URLs in this post:

[1] http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0__9s3A2pcA#: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0__9s3A2pcA

[2] Image: https://www.facebook.com/Timpul.md

[3] BLOGPOST.MD: http://blogpost.timpul.md

[4] TWITTER: https://twitter.com/blogpostmd

Copyright © 2013 blogpost.timpul.md. Toate drepturile rezervate.