BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro27.06.2013

Cel care a scris: “Atât de mică și de floare” a plecat. Noi am rămas cu cel care scrie: “Eu numai, numai, numai cu tine”

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

658x0_2matcovschi
Imagine:timpul.md
 

Moldovenii nu-l mai au pe Matcovschi lângă ei. Nu mai este cel care a spus: “Atât de mică și de floare/Sărut, femeie, mâna ta.” Doamne, cât de frumos este acest vers? Cât de gingaș și inspirat poate să vorbească cineva despre o mână de mamă, soție, iubită, fiică?! Matcovschi era atins de geniu, asta-i sigur, iar vestea morții poetului este una TRAGICĂ. Și nu atât prin faptul că a murit un mare poet, un om bun. Nu. Știam că a ajuns la o vârstă înaintată. Știam că bolile grave îi toacă sănătatea. Pur și simplu, dintr-o dată ne-am trezit singuri. El a plecat. Noi rămânem. Tragedia este că în locul lui a rămas un mare gol? Cine să-l umple? Cine să scrie atât de frumos despre pragul de piatră? Cine? Privesc în jur, ascult hiturile momentului, urmăresc ce se întâmplă în Moldovioara mea dragă și mă înfior. Un alt Matcovschi nu mai avem. Avem în schimb Jaga Jaga. Avem Numa Numa al cântecacului Ionel Numaiștiucumîlcheamă. Avem Pavel Turcu. Avem atâția și atâția cântecaci care se fac că cântă versuri scrise pe genunchi…

Dar nu-l mai avem pe Matcovschi. Deputații au ținut un minut de reculegere. (Sper că din respect pentru Marele Poet nimeni nu a zis o minută.) Atât a putut face după moarte cetățeanul Matcovschi, să le închidă gura netoților și hoților din Parlament pentru un minut. Acum el tace, dar vorbesc alții. Logoreea lor este înfiorătoare. Privesc în urmă, mă gândesc la Genialii Grigore Vieru, la Ion Aldea Teodorovici și realizez că în locul lor nu a venit nimeni. Moldovioara mea dragă nu mai are poezie, nu mai are compozitori, nu mai are nimic. Are doar Lenci, Filați, Voronini, Ghimpi și toată pleiada care nu o să încapă într-un paragraf din cărțile de istorie.

Sunt fericit că am crescut cu poezia lui Matcovschi. Sunt fericit că am fost contemporan cu Domnia Sa. Sunt fericit că o să o pot învăța poezii pe fetița mea, poezii despre pragul de piatră și despre aripa ce a zburat și a obosit neobosită. Doamne, cât de frumos este, a obosit neobosită… În fine. Problema este că poezia, pe vremea când eram eu copil, ajungea la mine și prin televizor, și prin radio, nu era doar citită. Poezia era cântată, de pildă de Ion Aldea Teodorovici. Ne umplea sufletele de fericire. Pe vremea copilăriei mele nu aveam ce să punem pe masă, dar aveam ce să punem în suflet. Acesta a fost marele merit al Marilor Oameni care au fost și nu mai sunt. Astăzi suntem plecați, facem bani, avem cu ce să ne umplem frigiderele, dar sufletele noastre sunt goale. Astăzi versurile care se revarsă prin radio spun: Eu numai, numai, numai cu tine/Am avut clipe senine/Te rog sa vii, sa vii de tot/Eu fara tine nu mai pot. 

Dumnezeu să te odihnească în pace, Maestre! Din păcate, ai plecat, iar noi am rămas cu ei. Astăzi sufletele noastre plâng!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
margareta

Nu pot sa nu scriu cat de mult regret plecarea Marelui Poiet Matcovshi. Ce mult am suferit atunci cand au vrut sa ni-l rapeasca si jumate de an Poietul se zbatea intre viata si moarte. Tot mai mult si mai mult ramanem singuri.

Iunie 28, 2013 at 09:38 Răspunde
 
Vik

Margareta 🙂 🙂 🙂 … mai bine taceai, ca filozof ramineai, tu stii bancul cu „Ce Fier Frumos – Ce Oaie Proasta”, pai iata se vede ca nu e inventat 😉

Se scrie „Poet” si nu „poiet”, tu esti tot atit de departe de Poet si Poezie cit coada vacii din Rusestii Vechi este de Senatul Statelor Unite ale Americii, draga 🙂

Iunie 28, 2013 at 14:53 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog