BlogPost.Timpul.md
www.munteanu.md12.06.2013

Proiect pentru mărirea valorii neimpozabile a bunurilor importate de persoane fizice de la 200 la 500 euro

 
Bloggeri / autori
 

LEGE
pentru modificarea şi completarea articolului 5 din
Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice nr. 1569 din 20 decembrie 2002

 

Parlamentul adoptă prezenta lege organică.

Articolul unic. — Articolul 5 alineatul (1) litera d) din Legea nr. 1569-XV din 20 decembrie 2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2002, nr. 185–189, art. 1416), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

— după cuvintele „trimiterilor poştale internaţionale” se introduce textul „sau a bagajelor neînsoţite”;

— cifra „200” se înlocuieşte cu cifra „500”.

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI

 

NOTĂ INFORMATIVĂ

la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea articolului 5 din Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice nr. 1569 din 20 decembrie 2002 

Prin intermediul întreprinderilor poştale sunt expediate zilnic, către destinatari din Republica Moldova, sute de trimiteri poştale, multe dintre care conţin bunuri de valoare.

Având în vedere numărul regretabil de mare de conaţionali emigraţi peste hotare, dar şi dezvoltarea extensivă a comerţului electronic internaţional, cetăţenii Republicii Moldova beneficiază deseori de trimiteri poştale internaţionale, fie că acestea conţin lucruri expediate de către persoane apropiată din afara frontierelor, sau de produse procurate prin intermediul internetului de la magazine electronice străine. În toate cazurile, conform reglementărilor actuale, cetăţenii Republicii Moldova sunt nevoiţi să achite taxe vamale atunci când valoarea în vamă a mărfii depăşeşte 200 de euro, fapt care, în opinia noastră, nu corespunde necesităţilor şi realităţilor actuale.

Considerăm oportună majorarea cel puţin până la 500 euro a limitei valorii în vamă a mărfurilor expediate destinatarilor din Republica Moldova prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale, având în vedere circumstanţele enunţate mai sus, dar şi intenţia de a descuraja transmiterea ilegală a mărfurilor de peste hotare, precum şi pentru a contribui la dezvoltarea serviciilor poştale naţionale şi la o mai bună reglementare a pieţei transporturilor internaţionale.

Urmează a menţiona că în cadrul spaţiului vamal unic comunitar asupra trimiterilor asemănătoare nu se aplică taxe de import, iar în unele state vecine, cum ar fi Federaţia Rusă, acestă limită este de 1000 de euro, iar în altele, de exemplu, Ucraina, au fost deja înregistrare proiecte legislative de majorare a cotei menţionate. La fel, urmează a fi subliniat faptul că majorarea limitei se va răsfrânge doar asupra bunurilor destinate uzului personal, fără a prejudicia raporturile comerciale ale persoanelor juridice.

Având în vedere cele de mai sus, precum şi în scopul promovării relaţiilor contractuale internaţionale în rândul cetăţenilor Republicii Moldova şi, implicit, asigurarea unei oferte mai diversificate, dar şi ţinând cont de creşterea veniturilor populaţiei din momentul adoptării în 2002 a legii curente, propunem acest proiect de lege de majorare de la 200 la 500 de euro a valorii mărfurilor neimpozabile cu taxe vamale, expediate prin intermediul trimiterilor poştale.

Deputaţi în Parlament, Valeriu MUNTEANU, Mihai GHIMPU,
Corina FUSU,  Gheorghe BREGA, Boris VIERU

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iurie

Doar o mica rectificare ar trebui, in loc de „cifra” trebuie „numar” sau „suma”. Cifrele is de la 0 la 9.
O zi frumoasa!

Iunie 14, 2013 at 15:42 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
www.munteanu.md17.08.2013

(ne)Teama de a fi român

 

Trebuie sa recunoaştem cu sinceritate, dar şi cu multă îngrijorare, că astăzi, la fel ca acum 20, 15, 10 sau 5 ani în urmă, cetăţenii Republica Moldova, care se declară a fi români, sunt priviţi de marea majoritate a concetăţenilor noştri, cu o anumită doză de circumspecţie, neîncredere, aş spune chiar. Dacă zici că eşti... (2 (ne)Teama de a fi român )

www.munteanu.md22.07.2013

Partidul celor 7 pitici

 

Astăzi, câţiva deputaţi, foşti colegi de partid, au anunţat la o conferinţă de presă, din numele comanditarului „atacului raider” asupra Partidului Liberal, că s-a decis în taină, pe malul unui lac frumos de la Costeşti, Ialoveni (cu frigărui şi salată de varză), crearea unui nou partid politic. Motivul invocat este că, vezi Doamne!, nu e... (0 Partidul celor 7 pitici )

www.munteanu.md22.07.2013

Timofti pe urmele lui Stalin

 

Iosif Vissarionovici Djugaşvili, cunoscut sub pseudonimul de Stalin, obişnuia să discute îndelung cu Veaceslav Molotov (pe numele său adevărat Scriabin), care în anii cât Stalin a fost conducătorul URSS şi, implicit, a PCUS, a ocupat diferite funcţii în partid şi în stat, cele mai cunoscute fiind: Preşedinte al Internaţionalei Comuniste, Prim-Ministru al URSS şi Ministru... (1 Timofti pe urmele lui Stalin )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog