BlogPost.Timpul.md

Se merită. Nu se merită. Se merită. Nu!

hadarca

Despre epidemicul „a se merita” și forma lui cea mai folosită „se merită”, s-a scris mult. Dincolo de Prut. Acolo unde acest „se merită” a apărut, unde face ravagii și de unde continuă să fie preluat masiv – probabil și din cauza influenței rusescului „того не стоит” – de cei de aici. Din Transprutia noastră cisnistreană. Unde se scrie puțin, se citește puțin și unde literații locali se mulțumesc să se bălăcească relaxați în mocirla ne-dorinței depășirii propriei condiții, de rând cu simplii agramați.

Un astfel de literat, consacrat, pe nume Ion Hadârcă, ales deputat pe lista PL, a închegat (aproape) următoarea frază la microfonul Parlamentului: „…am vrut să dau o replică, dar nu cred că se merită să cobor până la plintusul (!)… ceva mai înainte.”

Lăsând la o parte (cu greu) limita de „coborâre” pe care și-a fixat-o deputatul – cea a plintei (nu „plintus”, rus. плинтус!), mai fac două precizări în privința-i, după care revin la „se merită”:
I-am zis „literat” fiindcă a scris.
I-am zis „consacrat” fiindcă alții ca el (literați ca el) i-au inclus creația în programul școlar.
În rest – nu merită.

Dicționarele menționează doar forma „a merita”, care dă „merită”/„nu merită” la persoana a III-a.

Poți (ca subiect) merita ceva, sau ceva (cineva) poate să merite o atitudine din partea ta (ca subiect). Sau a lor, sau a ei, sau a noastră. Și atât.

Obiectul (ceva-ul) nu se poate merita singur.

Exemple corecte:
„Meriți o notă mai bună.”
„Cartea merită să fie citită.”
„Acea echipă nu merita să câștige trofeul.”
„Sugestia ei merită atenție.”
„De va ploua cum se prognozează, nu merită să mergem în excursie.”
„Oare a meritat efortul ce l-au depus?”
Exemple greșite:
„Cartea se merită să fie citită.”
„De va ploua cum se prognozează, nu se merită să mergem în excursie.”
„Oare s-a meritat efortul ce l-au depus?”

Și ultima: deși verbul „a se merita” nu există, iar „se merită” este o construcție eronată, există totuși o situație când forma „se merită” (însă tot a verbului „a merita”), este corectă: atunci când se face referire la o relație reciprocă dintre două persoane.

„El o merită pe ea. Ea îl merită pe el. Ei se merită (unul pe altul).”

Ceea ce vă doresc tuturor.
Merită!

sursa: moldovnim.blogspot.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: , ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog