BlogPost.Timpul.md
vieru.eu04.06.2013

„atacurile raider” se țin scai de Moldova-Agroindank. noii acționari cer demisia Nataliei Vrabie

 
Bloggeri / autori

Grigore Vieru

vieru.eu

 
 

În perioada martie -mai 2013 au avut loc mai multe tranzacții cu acțiunile Moldova Agroindbank (MAIB). Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), şapte persoane juridice străine, înregistrate în Cipru, Letonia şi Marea Britanie, au realizat tranzacții de achiziţionare a acţiunilor emise de MAIB, fiecare dobîndind astfel câte o cotă de participare mai mică de 5 la sută din capitalul social al băncii. Cumulativ, acestea au obținut o cotă de participare de 30,23% în capitalul social al BC „Moldova-Agroindbank” S.A.

La 21 mai 2013, șase dintre cei șapte noi acționari, expediază BNM-ului o scrisoare prin care solicită convocarea de urgență a Adunării generale extraordinare a acționarilor MAIB cu includerea pe ordinea de zi a umătoarelor chestiuni:

1. Alegerea unei noi componențe a Cosiliului Băncii;

2. Încetarea înainte de termen a împuternicirilor Președintelui Comitetului de Conducere al Băncii;

3. Alegerea Președintelui Comitetului de Conducere al Băncii.

Scrisoarea a fost semnată de directorul „Altell Impex LTD” Oleksii Galkin, directorul „SIA Dilnoro Group” Anatolii Mykosianchyk, de Vitalii Cheban reprezentantul „Diarstamia management limited”, reprezentantul „Nutzen Limited” – Vitali Glushchenco, directorul „Sempaitrading LTD”- Oleksandr Kaftan și directorul „Volmark Trade LTD” – Oleksandr Shyrobokov.

Acest lucru nu a plăcut administrației băncii și este lesne de înțeles de ce. Nimeni nu se desparte ușor de fotoliul de conducător. Motivul invocat de semnatarii scrisorii de a o demite pe președinta băncii Natalia Vrabie este  vîrsta înaintată a acesteia.

Așa dar, ca un contra atac, conducerea băncii emite un comunict de presă prin care califică tranzacțiile date drept acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat cu implicarea și susținerea unor indivizi cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul independent „Registru-Corect”.

În comunicat se mai spune că: „BC „Moldova Agroindbank” SA a sesizat toate organele de resort din Republica Moldova despre faptele de sustragere ilegală de la acţionarii băncii a acţiunilor emise de ea şi a solicitat întreprinderea măsurilor de rigoare pentru curmarea sustragerii acestora. Ne exprimăm îngrijorarea profundă în legătură cu acţiunile anemice ale organelor de resort ale statului.

Conştientizînd gravitatea situaţiei, în scopul diminuării consecinţelor negative pentru bancă, acţionarii ei, întregul sistem bancar şi chiar economic al ţării, Consiliul B.C. «Moldova-Agroindbank» S.A. atrage atenţia autorităţilor statului, întregii opinii publice asupra  pericolului creat pentru bancă, creditorii şi deponenţii ei. ”

Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară  (CNSF) a fost pus pe jar, așa că a doua zi (28.05.13) membrii acestuia s-au adunat pentru a discuta situația și de a indentifica soluții. Și, aici trebuie să menționez că BNM cît și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) au declarat că tranzacțiile de achiziționare a acțiunilor MAIB a fost efectuate fără abateri de la legislația în vigoare și nu au afectat buna activitate a instituţiei.

După reacția disperată a MAIB, unul dintre noii acționari și anume Compania „DIARSTAMIA MANAGEMENT LIMITED” consideră că toate declaraţiile ce ţin de pretinsul atac raider sunt nefondate şi induc societatea în eroare. Totodată, mai spun ei, MAIB prin acțiunile sale distrage atenţia de la adevăratele probleme ale băncii şi împiedică exercitarea drepturilor noilor acţionari. De asemenea, noul acționar solicită instituţiilor de drept, dar şi conducerii ţării să nu se lase influenţaţi de spusele conducerii MAIB.

În același timp, cetăţeanul german Benyamin Rosenberg, care a achiziţionat recent un pachet de acţiuni de 3,71%, cere conducerii instituţiei să nu insinueze atacuri raider, iar dacă are careva informaţii clare vizavi de presupuse acţiuni frauduloase, să le comunice presei.

Recent, în publicația Moldavskie Vedomosti, Nataliei Vrabie i se aduc invinuri precum că ea poartă vina pentru cele mai mari probleme de la MAIB și care conduce banca sub„pavilion pirateresc”.  De asemenea, aceasta este înveniută că niciodată nu a trăit în pace cu acţionarii, urmărindu-le orice pas, şi îi pedepsea aspru de fiecare dată când apărea riscul de a pierde frîiele conducerii. Acţionarii plecau singuri când înţelegeau că pentru Vrabie toate mijloacele sunt bune în goană după venituri, care nu întotdeauna sunt legale.

În publicație se mai scrie că: „În prima jumătate a anului 2012, „Moldova-Agroindbank” a deschis conturi ilegale unor persoane juridice de suma totală de aproximativ 100 de milioane de lei. Intrând prin corupţie în cârdăşie cu organele fiscale, banca a scăpat cu o amendă de 100 de mii de lei în loc de cele 30 de milioane cuvenite potrivit legii. Acum, această afacere frauduloasă este cercetată în cadrul unui dosar penal.

Natalia Vrabie a inventat schema piraterească în complicitate cu consiliul de administraţie şi cu consiliul de observatori de la „Moldova-Agroindbank”. „Maşina de spălat bani” a fost creată sub acoperirea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, un partener solid al MAIB. În consecinţă, contribuabilii au devenit victime ale titularilor conturilor ilegale, care şi-au câştigat capitalurile în economia subterană, apoi cei care au spălat bani împreună cu banca nu au achitat impozitele a doua oară, iar a treia oară banca s-a eschivat de la plata amenzii de 30 de milioane de lei. Victime ale escrocheriei puse la cale de Natalia Vrabie au devenit şi deţinători de acţiuni cinstiţi, care nu doresc să câştige bani pe căi ilicite, nu vor să participe la afacerile murdare ale bancherului.”

Lucruri stranii e întîmplă la cea mai mare bancă comercială din Moldova. Dacă acuzațiile aduse dnei Vrabie sînt fondate, atunci asistăm la un adevărat atac raider din partea celor care conduc această bancă și nu a  noiilor acționari. Și, mi se pare cam anapoda să strigi  în gura mare că ești victimă dacă BNM și CNPF spune că totul a fost făcut legal. În același timp, rămîn cu gura căscată și ochii cît cepele să citesc că și BERD este implicată în  aceste acțiuni murdare.

vieru.eu

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
vieru.eu02.10.2013

Fără Voronin, comuniştii nu vor mai fi comunişti

 

„Gata, soacra mea nu mai votează comuniștii ”, îmi spuse cineva zilele trecute, făcînd referință la recenta cuvîntare a lui Voronin, adresată mulțimii adunate în fața Palatului Republicii. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (1 Fără Voronin, comuniştii nu vor mai fi comunişti )

vieru.eu29.09.2013

Jurnal TV mai sărac după plecarea lui Bogatu

 

În ultimile luni se observă o creștere a tendinței jurnaliștilor de la Jurnal TV, de părăsi acest post de televiziune. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (1 Jurnal TV mai sărac după plecarea lui Bogatu )

vieru.eu18.09.2013

Comuniștii inițiază procedura privind demiterea Guvernului Leancă

 

Comuniștii cer demisia Guvernului Leancă și asta din cauza ultimilor năzbîtii ale acestuia făcute la Banca de Economii din Moldova (BEM). Poate, într-o măsură oarecare ei au dreptate, dar mă întreb ce o să dea asta. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Comuniștii inițiază procedura privind demiterea Guvernului Leancă )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog