BlogPost.Timpul.md

Manualul dictatorului

 
Bloggeri / autori
 

A-dictators
 

Pentru supraviețuirea politică există 5 reguli de bază, indiferent de sistemul politic.

Regula 1: Menține-ți coaliția câștigătoare cât mai redusă posibil. O coaliție mică îi permite unui lider să se bazeze pe foarte puțini oameni pentru a rămâne la putere. Mai puțini esențiali înseamnă mai mult control. Maestrul regulii 1 este liderul nord-coreean  Kim Jong Il.

Regula 2: Menține-ți selectoratul nominal cât mai mare posibil. Menține un selectorat mare de interșanjabili. Și îi vei putea înlocui cu ușurință pe cei care creează probleme în coaliția, influenți și esențiali deopotrivă. Un selectorat mare permite existența unei rezerve mari de susținători de schimb. Care îi avertizează pe esențiali că trebuie să fie loiali. Maestrul regulii 2 a fost Lenin. El a introdus votul universal controlat.

Regula 3: Controlează fluxul veniturilor. Este mai bine pentru un lider să decidă cine mănâncă plăcinta decât să ofere o plăcintă mare din care să mănânce toți. Cel mai eficient flux al banilor pentru un lider este acel care îi sărăcește pe toți. Iar redistribuirea o face pentru cei puțini și loiali. Maestrul regulii 2 este Zardari, președintele Pachistanului, care are o avere de 4 miliarde de dolari într-o țară săracă.

Regula 4: Plătește-ți susținătorii vitali doar atât cât să rămână loiali. Nu uita, susținătorii tăi ar prefera să fie în locul tău. Și nu să depindă de tine. Avantajul tău este să știi mereu unde sunt banii, iar ei să nu știe. Maestrul regulii 2 este Mugabe din Zimbabwe. Atunci când este amenințat cu o lovitură de stat tot timpul găsește bani ca să-și plătească loialitatea armatei.

Regula 5: Nu lua bani din buzunarul susținătorilor tăi pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Dacă ești bun cu populația în dezavantajul susținătorilor tăi, atunci riști să fii schimbat. Politicile eficiente pentru mase nu produc neapărat loialitate în rândul esențialilor. În plus, sunt extraordinar de scumpe. Maestrul regulii 5 este generalul Than Shwe din Myanmar, care în urma devastatorului ciclon din 2008, a permis militarilor să vândă ajutoarele umanitare pe piața neagră.

Nu uita: să te porți rău întotdeauna e o bună politică.

Așa spun cărțile.
MANUALUL DICTATORULUI de Bruce Bueno de Mesquita și Alastair Smith. Traducere din engleză de Ciprian Șulea  (EdituraPolirom, 2012)

(Pentru Cartea zilei)

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Lectură pentru stataliști

 

Această carte a apărut în 1980. În engleză. Și de atunci tot a fost reeditată. În 1990 a mai apărut o prefață cu realitățile de după 1989.  În 2007 a mai apărut o prefață. Cu noile realități ale UE. În 2000 a apărut în română. La Cartier. De azi găsiți în librăriile bune ediția a... (2 Lectură pentru stataliști )

Bunul barbar

 

Au trecut aproape șapte ani. Istoria cochetă despre bunul barbar, cumanul catolic și civilizator de români, a intrat în adevărurile incontestabile ale civilizației maneliste românești. Neagu Djuvara, cu aer de aristocrat al istoriei și al scriiturii, a reușit să facă istoria pasională, ca un roman de dragoste pentru casnice. Istoricii nu prea au atras atenția... (1 Bunul barbar )

100 de ani de la Pacea de la București

 

E caniculă. Bucureștii sunt goi. E momentul potrivit ca orașul să ofere spațiu și timp Simpozionulului  “Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913. Consecinţe asupra destinului armânilor.” Asociaţia Comunitatea Armână din România şi Societatea Culturală Aromână organizează împreună Simpozionul cultural cu tematică istorică, având titlul“Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913 – Consecinţe asupra destinului armânilor”. Simpozionul se... (0 100 de ani de la Pacea de la București )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog