BlogPost.Timpul.md

Cititul în budă

 
Bloggeri / autori
 

timthumb
 

Cărțile aleg locul lecturii. Și locul poate alege cărțile.

Ele pot fi citite în pat (secole la rând a fost locul preferat), în natură (din a doua jumătate a sec.XVII, s-a schimbat forma cărții), în fotoliu, în scaunul de luptă pentru cocoși, în mansardă, metrou, tramvai, troleibuz, la masă. Și în budă, locul imperial al lecturii.

În Viața Sfântului Grigore din sec.XII toaleta este descrisă „drept un loc retras, în care pot fi citite tăblițe fără a fi întrerupt”.

Henry Miller, autorul lui Sexus și Plexus (restul le găsiți pe Google sau întrebați-l pe Alexandru Vakulovski): „Toate lecturile mele bune au fost făcute la toaletă. (…) Există pagini din Ulise de James Joyce care pot fi citite numai la toaletă”.

Marcel Proust, cel mai cunoscut și necitit scriitor francez în Chișinău, autorul miilor de pagini din În căutarea timpului pierdut, considera toaleta loc pentru „toate ocupațiile mele care cer o singurătate inviolabilă: cititul, reveria, lacrimile și plăcerea senzuală”.

Recunoaște. Ești la budă. Și citești acest post. De pe iPad. Nu e nimic rușinos. Nici măcar senzual. Și e scurt.

Ai putea, la o adică, să începi și cu Swann. Și din budă în budă ajungi și la Timpul regăsit.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Pagină web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Lectură pentru stataliști

 

Această carte a apărut în 1980. În engleză. Și de atunci tot a fost reeditată. În 1990 a mai apărut o prefață cu realitățile de după 1989.  În 2007 a mai apărut o prefață. Cu noile realități ale UE. În 2000 a apărut în română. La Cartier. De azi găsiți în librăriile bune ediția a... (1 Lectură pentru stataliști )

Bunul barbar

 

Au trecut aproape șapte ani. Istoria cochetă despre bunul barbar, cumanul catolic și civilizator de români, a intrat în adevărurile incontestabile ale civilizației maneliste românești. Neagu Djuvara, cu aer de aristocrat al istoriei și al scriiturii, a reușit să facă istoria pasională, ca un roman de dragoste pentru casnice. Istoricii nu prea au atras atenția... (1 Bunul barbar )

100 de ani de la Pacea de la București

 

E caniculă. Bucureștii sunt goi. E momentul potrivit ca orașul să ofere spațiu și timp Simpozionulului  “Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913. Consecinţe asupra destinului armânilor.” Asociaţia Comunitatea Armână din România şi Societatea Culturală Aromână organizează împreună Simpozionul cultural cu tematică istorică, având titlul“Centenar Pacea de la Bucureşti, 1913 – Consecinţe asupra destinului armânilor”. Simpozionul se... (0 100 de ani de la Pacea de la București )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We…

This made me teary! It started with the photo of Morgan and her Koda. Then they fell when I saw…

16 oktober 2012Lekker, die Senseo! Tags, dat kom je tegen onderin het pue.lcber-veldieven die oogkleppen wijder zetten…

Those tips are very good, Dear Deb. I copied them and will remind myself of them pelldoicairy when adversity strikes.…

A1528, merci d’avoir complété arcadius… vous êtes calé.Pour mon commentaire de 13:26 : verniS. C’est pour cela ou pour…

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog