BlogPost.Timpul.md

Watergate moldovenesc

 
Bloggeri / autori
 

Consider că anul 2013 este unul definitoriu pentru R. Moldova. Şi nu atât pentru că urmează un summit la Vilnius (bucuria „şobolanilor de birou” care speră să se mai înfrupte din „caşcavalul” european), ci pentru că anul acesta se împlinesc 22 de ani de la independenţă (intervalul maxim când o parte sau întreaga Basarabie a fost liberă: 1856-1878, 1918-1940).

Parafrazându-l pe Mihail Fiodorovici, anume în acest an a fost ucisă „fiica” (Republica Moldova), născută târziu, după 46 de ani sterili (1945-1991). Totul de dragul promisiunii că va fi conceput un alt „copil”. Şi cum să mai ai încredere în asemenea „părinţi”? În acest caz, avem o singură speranţă: ar trebui să fim suficient de maturi ca moscalul beţiv să nu ne devină tutore.

Afacerea Watergate a fost, pentru descendenţii europeni care locuiesc pe continentul nord-american, un moment de cotitură în evoluţia raporturilor dintre putere-presă-cetăţeni.
Aparent, noi, în calitate de descendenţi daco-romani ce locuim pe teritoriul pruto-nistrean, nu avem tangenţe cu situaţia din Statele Unite din anii ’70 ai sec. XX. Dar întrucât se încearcă, actualmente, inventarea unei „naţiuni moldoveneşti”, probabil după modelul naţiunii americane, precum şi preluarea modelului democratic american, deşi democraţia este un produs al antichităţii europene, putem aborda comparativ anumite procese şi fenomene social-politice, păstrând decalajul biblic de 40 de ani.

Cu consternare constat că dacă americanii ar fi avut presa noastră şi organele noastre de drept, atunci toată schema aceea frauduloasă şi ilicită nu ar fi fost niciodată deconspirată şi principalii săi actori – demascaţi.

Preşedintele Timofti, la fel ca Nixon, a avut o contribuţie determinantă pe plan extern, în beneficiul intereselor ţării sale. În cazul fostului lider de la Casa Albă este vorba despre retragerea militară din Vietnam şi destinderea relaţiilor cu Uniunea Sovietică. În cazul şefului statului moldav, mă refer curajul acestuia de a afirma ceea ce niciunul dintre predecesorii săi nu făcuse:

Cu toate acestea, preşedintele Timofti, asemeni fostului său omolog american, nu a recunoscut că ar fi greşit cu ceva. Sper ca dumnealui să nu se bazeze, până în pânzele albe, pe unii dintre consilierii săi oficiali şi neoficiali, cum a făcut-o, mai mult sau mai puţin voalat, Richard Nixon.

Fabula unei scheme precum Watergate are câteva elemente. Unul dintre ele este identificarea, la limita legii, a oricăror informaţii compromiţătoare la adresa oponenţilor politici. Astfel, dacă importante figuri ale Partidului Republican din SUA au recurs, în acea perioadă, la infracţiuni, pentru a-şi învinge concurentul electoral (Partidul Democrat american), atunci majoritatea partidelor din R. Moldova, în special PLDM, aplică tactica calomnierii şi a linşajului mediatic pentru a obţine dividende politice. Un alt element definitoriu este subordonarea instituţiilor statului. Prin urmare, dacă Nixon, la indicaţia consilierilor săi, a purces la discreditarea FBI-ului şi remanierea Procurorului General, cu scopul de a prejudicia anchetele demarate de către organele de drept, atunci „politicianul nr. 1” al R. Moldova, principalul consilier (informal) al preşedintelui Timofti, încearcă să discrediteze instituţiile similare din R. Moldova, precum CNA şi Procuratura Generală, cu scopul fie de a se eschiva de la răspundere, fie de a muşamaliza acţiunile unor acoliţi de-ai săi.

În ceea ce priveşte deznodământul, consemnăm faptul că Afacerea Watergate a avut efecte politice, juridice şi mediatice. Acest scandal s-a încheiat cu demisia, şi nu cu demiterea preşedintelui, prevăzută prin procedura de impeachment. Astfel, Nixon a fost sacrificat de dragul unor interese înguste, partiinice, ceea ce nu înseamnă că a fost infailibil sau imaculat. Însă curios e faptul: va admite oare Timofti un Watergate moldovenesc?

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: , , ,
 
 
Imonu

Ionica,
Si de data asta am pentru ce sa /la ce sa subscriu. Clar,simplu si bine argumentat intr-o romaneasca de invidiat .De invidiat de catre multe pixuri cu pretentii!! TE FELICIT sincer!!

Mai 22, 2013 at 17:19 Răspunde
 
Igor

Ioane, bun articol. Doar ca ele este destinat celor, care mai au si ceva analitica in tartacuta. Prostimea doreste lucruri simple: Unul e „oligarh” si altul e „salvatorul natiunii”, punct. Ceea ce ai scris tu este greu de rumegat de catre mintile adormite de betie si nostalgie dupa bata stapanului. In fine, repet, ai scris lucruri foarte clare… doar ca nu pentru toti. Prostimea vrea sange si razbunare, teoriile in materie de conspiratie, filosofie si politica internationala, sunt pentru ea din arealul SF… si le percep ca atare… din pacate..

Mai 23, 2013 at 10:13 Răspunde
 
None

Oau!! Articolul e super!Mersi!

Mai 28, 2013 at 03:18 Răspunde
 
Ion

„principalul consilier (informal) al preşedintelui Timofti, încearcă să discrediteze instituţiile similare din R. Moldova, precum CNA şi Procuratura Generală” – OARE A MAI RĂMAS ACOLO CEVA DE DISCREDITAT? CUM S-AU DISCREDITAT EI ÎNŞIŞI NU LE-O POATE FACE NIMENI ALTUL…

Mai 29, 2013 at 13:47 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Alexu Mătrăgună: La mulți ani, dragă RM

 

“Cine vrea să afle adevărul, să se întoarcă spre trecut.” Mihai Eminescu Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (15 Alexu Mătrăgună: La mulți ani, dragă RM )

“Munteanul” primitiv

 

Acest text nu abordează o anumită trăsătură sau tipologie, de altfel inexistentă, a celor originari din regiunea geografică a Munteniei, ci reprezintă o replică la comentariul unuia dintre articolele mele anterioare – Moldoveanul primitiv. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (4 “Munteanul” primitiv )

Demisec de secole (pamflet)

 

Ziua I – Elicoptere pacificatoare survolează spațiul aerian al Republicii Moldova, inclusiv Chișinăul. Membri și simpatizanți ai unor organizaţii, precum „Liga Tineretului Rus”, s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale și au urcat pe clădirea Guvernului, pe Arcul de triumf şi pe Catedrala „Nașterea Domnului”, pentru a-i întâmpina pe pacificatori. Parlamentul Republicii Moldova se află... (0 Demisec de secole (pamflet) )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog