Da, am făcut acest pas. Mi-am dezinstalat Facebook-ul și twitter-ul de pe telefon. Mi-am dat seama că nu mai gândeam. Mă alimentam cu informații dezlânate. Fiecare pune acolo ceva pentru a se lăuda… pentru a “face succes”. Este un acumulator de like-uri. Un feedback instant despre ce am descoperit noi. Pentru că da, informațiile pe care le postăm acolo sunt rareori creațiile noastre. Sunt, în general, chestiuni descoperite. Am văzut o casă mișto, un platou cu cartofiorii aranjați sub formă de inimioară sau o tipă îmbrăcată țipător. Adunăm și postăm citate mișcătoare și rupătoare de inimi sau punem poze cu copiii noștri care sunt cei mai minunați din lume.
Sunt foarte puțini cei care crează conținut mișto pentru Facebook. Exemplele care-mi vin acum în minte suntPsatta și Mândruță. Ei scriu texte mișto despre viața din jurul lor sau din experiența lor. Ca o paranteză, mie mi se pare că-și pierd timpul și ideile. Ceea ce fac ei dispare în câteva minute din stream-ul cititorilor. Soluția ar fi un blog. Bine, Mândruță a făcut acest pas.
Revenind. Facebook este o înșiruire de idei dezorganizate care ne distrag atenția. Ne trezim că sărim de la o trăire la alta la distanță de câteva secunde. Ne bucurăm, râdem, ne revoltăm și ne întristăm. Ne trăim viața pe Facebook. Ne-a intrat în reflex să deschidem telefonul și să ne uităm pe Facebook. Facem asta în întâlniri, când avem o pauză sau când ieșim cu prietenii la masă. Am renunțat în a ne întreține singuri gândirea. Avem nevoie de acea sursă de informații pentru a ne ține creierul ocupat și asta fără a face niciun efort de a mai gândi sau crea ceva. Și postările de acolo sunt mai mult pentru glorificarea proprie. “Pun asta pe Facebook… să vezi ce succes o să am!”. Nu are nimeni grijă de gândurile tale. Este doar promovarea proprie în cercurile de prieteni.
Am făcut acest pas și pot să vă spun că e mai rău ca lăsatul de fumat. Am ridicat telefonul de zeci de ori să “văd ce mai e pe Facebook”. Și nu, soluția nu este self-control. Dacă aplicația este acolo vă asigur că o veți deschide măcar așa pentru câteva secunde.
Acest articol este un mic semnal de alarmă. Încercați să gândiți. Încercați să fiți voi creativi. Bucurați-vă de lumea din jurul vostru… găsiți și acolo lucruri de care să vă bucurați și cu care să vă alimentați setea de cunoaștere. Gândiți oameni buni… creativitatea și gândirea este ceea ce ne carcaterizează pe noi oamenii. Nu renunțați că e păcat.
PS Am mult mai multe idei de când m-am lăsat de Facebook pe telefon.
sursa: razvanbb.ro
