BlogPost.Timpul.md

Stefan Fule a plecat. Împreună cu povestea de succes

Nu ştim exact cu ce impresii a plecat de la Chişinău după vizita de două zile Comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate. Avem însă toate motivele să intuim că Füle a revenit la Bruxelles nu tocmai cu cele mai bune concluzii. Şi asta dacă e să ne exprimăm mai soft. Ce a găsit Füle în Moldova? O societate înglodată în trecut, dezbinată în tot felul de lupte şi polemici inutile, derapaje antidemocratice şi atacuri grosolane la valorile europene. Cred că şi-a pus mâinile-n cap de povestea de succes pe care i-o povesteau Filat şi Leancă.

Gândită ca o contrapondere recentei vizite a lui Rogozin şi venită într-un moment dificil pentru Moldova, vizita lui Füle a avut sarcina nu doar de participare la festivităţile legate de Ziua Europei şi documentare în privinţa realităţilor de la Chişinău. Această vizită a înaltului oficial european, care a menţionat simbolic că s-a născut în Cehoslovacia totalitară a avut şi scopul de a atenţiona politicienii de la Chişinău în privinţa derapajelor antidemocratice şi a „transmite mai multe mesaje de ÎNGRIJORARE despre independenţa instituţiilor democratice” (citată).

Füle a găsit la Chişinău nişte curcani îngâmfaţi în loc de politicieni. Voronin n-a surprins pozitiv nici de data asta, uitând unde a găsit scăparea el personal şi partidul său în 2005-2006, de mânia şi urgia Moscovei, care îl bocănea pentru eşuarea Planului Kozak. A uitat cu desăvârşire şi de Planul de Acţiuni RM-UE, culminat în 2008 cu obţinerea Preferinţelor Comerciale Autonome, şi de Memorandumul privind Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră EUBAM, semnate de el şi care au fost unele din puţinele performanţe de notat ale guvernării comuniste.

Totuşi, nu cred că de la Voronin i-a venit marea surpriză Comisarului European. Liderii defunctei AIE au stat la manifestările legate de Ziua Europei separat, ca nişte şeici arabi cu haremurile lor. Chiar şi s-au întreţinut separat cu Füle. Frumos semnal pentru Europa, nu? Dintre oficiali, Füle n-a avut ocazia să discute decât cu un premier interimar, care ieri a fost pe alocuri şofer pentru şeful său de partid şi un preşedinte… pensionar, bun de şofer al şoferului şefului de partid al premierului interimar.

Ales anul trecut în mare parte datorită eforturilor Bruxelles-ului, Timofti chiar s-a dovedit a fi cel mai „proeuropean”. După ce a promulgat în pofida apelurilor societăţii civile şi recomandărilor lui Füle, precum şi ale altor oficiali europeni aproape toate legile antidemocratice din pachetul votat de Vinerea Neagră de comunişti şi liberal-democraţi, acesta a preferat să irosească timpul preţios al vizitei Comisarului European pentru a se război cu… magistraţii Curţii Constituţionale! Preşedinte perfect european, nu? Vlad Ţurcanu probabil încă nu l-a informat pe preşedintele pensionar despre valorile europene şi despre ce a păţit guvernarea de la Bucureşti pentru atacurile la Curtea Constituţională şi justiţie în general.

Cireaşa de pe tort a fost pusă de incidentele legate de manifestările minorităţilor, planificate pentru ziua de ieri. După ce cu doar o zi înainte „proeuropenii” politicieni moldoveni băteau din palme şi îşi umpleau burţile în centrul capitalei cu bucate naţionale ale popoarelor europene, când a fost vorba de alte valori europene, mult mai importante, Štefan Füle şi Ambasadorul SUA William Moser au fost lăsaţi să apere de unii singuri drepturile cetăţeneşti şi valorile europene în faţa radicalilor şi fundamentaliştilor ortodocşi.

Ieri Moldova nu i-a avut nici măcar pe premierul interimar şi preşedintele pensionar, ci doar pe Înalt Preasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove, care şi-a meritat din plin titlul după ce a terfelit cum a vrut Legea Antidiscriminare, făcând în continuare praf guvernarea fals proeuropeană, preocupată mai mult de PR şi populism ieftin.

Înainte de plecare a fost uşor de observat dezamăgirea şi deruta Comisarului European, care se citea pe chipul său şi se auzea printre rândurile discursurilor, aglomerate cu formule diplomatice. Păcat. Mare păcat că acel mult-aşteptat „La mulţi ani, Moldova! La mulţi ani, Uniunea Europeană!”, rostit în română de Comisarul European pentru Extindere în centrul Chişinăului rămâne doar în calitate de încurajare palidă pentru societatea moldovenească.

Povestea de succes a zburat împreună cu Füle. Ea se mută la Kiev, unde se observă o consolidare a opoziţiei pro-europene şi care a primit săptămâna trecută de la Comisia Europeană undă verde pentru iniţierea procedurilor de semnare a Acordului de asociere, preconizată pentru Summitul de la Vilnus.

Şi culmea e că ucrainenii trebuie să-i mulţumească pentru asta nu lui Klichko sau Timoşenko ai lor, ci lui al nostru… Vlad Filat.

sursa: balacci.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: , ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog