BlogPost.Timpul.md

Nişte gânduri după marşul comunităţii LGBT

 
Bloggeri / autori
 

100_0333

Nici un politician moldovean n-a avut curajul elementar să vină la marșul comunității LGBT să spună măcar: sînteți și voi cetățenii noștri.

Nici unul din politicienii ce se burzuluiau sîmbătă în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet  la tema integrării europene înghițind cu poftă mici, prosciutto și bere de la organizatori, n-a găsit suficientă îndrăzneală pentru a se arăta măcar. De dragul bifei.

A venit comisarul european pentru extindere Stefan Fule singur, însoțit doar de Dirk Schuebel, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova.

Cam atît despre principii, bărbăție personală, verticalitate si valori europene.

Am fost la cîteva întruniri ale organizațiilor LGBT. Apoi am participat la odezbatere organizată de ospoon.eu și Gender Doc. Azi am mers la marșul lor. Acești oameni merg peste tot cu pază particulară, pentru că sînt persecutați și urmăriți la tot pasul. În viața privată. În viața publică. Acasă. La serviciu. La școală.
E anormal și imoral ca un grup de cetățeni să fie nevoit să se păzească de alte grupuri de cetățeni cu gardieni privați pe străzile orașului.
Asta nu-i societatea liberală și democrată pe care pretindem că o construim.
Înțeleg dacă ar fi vorba de hoți, dar hoții se plimbă în libertate, și chiar sînt aleși deputați în Parlamentul țării.

* * * * *

Dezbaterile despre orientarea sexuală ce au ca punct de pornire Biblia sînt greșite din start. Chestiunea gay-ilor e una mult politică și deloc religioasă. Nu are rost să discutăm modul în care acomodăm o minoritate (LGBT) la punctul de vedere particular al altei minorități (preoții, Biblia, naționaliștii).
Discuțiile ar trebui să aibă ca scop identificarea căilor prin care aceste minorități ar putea fi integrate în corpul social general.
Pe de altă parte nu trebuie să admitem ca un grup de cetățeni să persecute un alt grup de cetățeni în baza unor considerații particulare (opinii religioase sau de orice alt gen).

* * * * *

În drum spre casă iau troleibuzul 24. La stația Gemenii urcă un cuplu, ambii adolsecenți. Ea găsește două scaune libere și se așează pe unul din ele. Celalalt e pentru el care tocmai achită biletele și ca să-l ocupe fata își pune poșeta pe el. Vine o bătrînică și-i ia violent poșeta de pe scaun, ca să stea ea. Aceeași bătrînică îi zice fetei să ofere locul altor oameni, mai în vîrstă. Fata e vizibil iritată, dar tace.

Bătrînica își face cruce ostentativ aproape la fiecare intersecție. Apare un alt bătrînel care se așează pe locul proaspăt eliberat.
Pe drum tinerii își dau cîte un sărut, întîi fugar, apoi mai îndrăzneț.
Bătrînica îl trage pe băiat de mînă:
– Nu e frumos  ceea ce faceți, că vă văd oamenii.  În jur sînt copii și bătrîni. Chiar dacă vă e drag unul de altul, trebuie să vă ascundeți  încît să nu vă vadă nici pisicile…
Fata explică:
– Nu prea avem unde ne vedea. Cu atît mai mult să ne sărutăm. Ce, trebuie să mergem s-o facem acasă în fața părinților?
– Nu-i frumos deloc, treaba voastră unde vă întîlniți.
Și-și face iar cruce.

sursa imagine

UPDATE: Atașez și un status de pe o rețea de socializare în care îmi prezentam argumentele în favoarea desfășurării marșurilor comunității LGBT.

lgbt (1)

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
None

Daca comunitatea LGBT ar constitui macar 5-10% din populatia RM (vreau sa zic, daca ar constitui un potential electoral cit de cit semnificativ…) atunci pina si Mitropolitul Moldovei ar fi iesit la mars, la porunca celui de SUS (adica a Moscovei), dar asa, pe nimeni nu-l doare nici in cot de marsul celor citeva sute de reprezentanti ai acestor minoritati…

Mai 20, 2013 at 01:45 Răspunde
 
Alina Unionista

Chiar asa, autorule stângaci si stângist, anti-român si anti-unionist ?
Ii plasezi pe nationalistii-unionisti
la minoritati ?
Si pe teroristii ocupanti voronisti moscali
criminali de ce nu ii mentionezi ?
Ei nu sunt minoritari ci majoritari si tu bucuros d elucrul asta ?

Te plângi de personalitatile de vaza
din 18 Mai European absenti de la Marsul Curcubeului.
Dar de ce nu te plângi si de lipsa celora din 9 mai Victorios Rusesc Ocupationist in frunte cu Ambasada Moscaleasca ?
———————————–
Oare chiar la cheremul cui slujesti ?

Mai 20, 2013 at 07:57 Răspunde
 
getaqu

Domnule sprinceana ești foarte tare iar argumentele tale sunt și mai tari. Iar înapoiata de bătrânică n-are cum să înțeleagă că tinerii sunt liberi și au dreptul să se sărute oriunde. Nu e departe timpul când vom avea libertate deplină și tinerii, dar și lgbtiștii tăi vor face nestingherit și altceva în troleibuz, cu mult mai plăcut. Iar la observația bătrânicăi ei vor răspunde nevinovați: ”Nu prea avem unde ne vedea. Cu atît mai mult să ne ….”. Evident astfel de ”raționamente” pot sălășlui dor în tărtăcuțe de sprinceana. Atât dumneata cât și toți lgbtiștii tăi vă puteți cupla atât între voi cât și cu cai, vaci, câini etc, dar nu ieșiți în piață, în troleibuze. Aveți un pic de stimă făță de oamenii normali, care trebuie să suporte urâțenia și obrăznicia voastră. Aveți un pic de bun simț că acesta doar înfrumusețează și niciodată nu strică.

Mai 23, 2013 at 18:31 Răspunde
 
VNN

În primul rând, autorul scrie despre o discriminare identificată de dânsul, dar face altele la rândul său: nu cred că îşi are loc în secolul ăsta o formulare de genul „principii, bărbăţie personală, verticalitate”. Ăsta este sexism din orice direcţie ai lua-o, pentru că identifică clar anumite trăsături pozitive morale doar cu jumătatea masculină a populaţiei şi ignoră complet pe cea feminină. În al doilea rând, mi se pare, totuşi, la fel de scandalos şi de jenant să pui o etichetă de genul „heterosexualii sunt răi”. Am rămas fără cuvinte, nici nu aş şti de unde să încep a spune în câte moduri e lipsită de bun-simţ această formulare.

Iunie 14, 2013 at 09:53 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Mic îndrumar al intelectualului public sau cum mai e posibil să fii de stînga într-o ţară conservatoare (Vasile Ernu)

 

În continuarea dosarului despre Intelectuali și diviziunea stânga-dreapta în Moldova, atașez acest text semnat de Vasile Ernu. E prea mare pentru a fi publicat în ziarul Jurnal de Chișinău care a găzduit celelalte replici, a mea și a lui Mircea Ciobanu și din acest motiv îl public pe blog.  Mic îndrumar al intelectualului public sau cum mai e posibil să... (0 Mic îndrumar al intelectualului public sau cum mai e posibil să fii de stînga într-o ţară conservatoare (Vasile Ernu) )

Duminica de gândire

 

Sociologul și activistul portughez Boaventura de Sousa Santos explică, în The Guardian, cauzele revoltelor din Brazilia. Alain Badiou despre protestele din Turcia. Un fragment din cartea Human Rights from a Third World Per­spect­ive: Cri­tique, His­tory and Inter­na­tional Law (Cam­bridge Schol­ars Pub­lish­ing, 2013)., editată de José-​Manuel Bar­reto. Aici un fragment ceva mai mare. David Harvey – Seventeen Contradictions and the End of Capitalism – lecție publică... (0 Duminica de gândire )

Oximoroane cu minorităţi sexuale

 

Lecturez programul celui de-al 12-lea festival al comunității LGBT din Moldova „Curcubeul peste Nistru”. Pentru ziua de duminică, 19 mai, aceștia au fixat un marș, undeva în țară (locul n-a fost precizat). Acțiunea a fost întitulată, pompos, ”Marșul LGBT pentru valorile tradiționale”. Unii creștini s-au revoltat deja, cum ne-am și așteptat. Eu mă amuz. Chiar așa, “LGBT pentru... (1 Oximoroane cu minorităţi sexuale )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog