BlogPost.Timpul.md

Atenţie, oboseala la volan poate ucide!

18_Somn_shutterstock_7cb0ee
Imagine:evz.ro
 

In Franta, somnolenta se afla la originea a 30% dintre accidentele survenite pe autostrazi, si a 20% din cele petrecute pe sosele, releva un articolul aparut recent in cotidianul francez de mare tiraj Le Parisien. Cu un bilant anual de 6.000 de morti si 24.000 de raniti grav in accidentele auto, Franta continua sa considere combaterea insecuritatii rutiere drept o prioritate, noteaza ziarul amintit. Si aceasta, in pofida recentelor ameliorari ale situatiei, in urma carora numarul celor care si-au pierdut viata pe arterele sale rutiere a scazut cu 1.500, iar cel al ranitilor, cu 26.000. Pe langa viteza mare si consumul de alcool, exista si un al treilea factor incriminat in producerea accidentelor, la fel de important, dar inca prea putin cunoscut, si anume acela al tulburarilor de somn si al scaderii vigilentei. Cu toate acestea, este vorba de un fenomen foarte curent, intrucat un francez din cinci sufera de insomnie si 70% din totalul populatiei Frantei se plange de insuficienta – in plan calitativ ori cantitativ – a somnului.

Somnolenta la volan este la originea a 20-30% dintre accidente – 30% pe autostrazi si 20% pe sosele, au subliniat specialistii in probleme de securitate rutiera cu prilejul unui colocviu parlamentar organizat la Paris, de deputatul Richard Dell’Agnola. “Lupta impotriva violentei rutiere, care constituie o prioritate a guvernului francez, necesita manifestarea unui interes aparte pentru tulburarile vigilentei la volan”, a declarat el. “Un conducator auto din doi se priveaza de somn inainte de plecarea in calatoriile de lunga durata”, a amintit dr. Pierre Philip, din cadrul Clinicii pentru patologia somnului din cadrul Spitalului Pellegrin din Bordeaux, un medic care ofera consiliere de specialitate delegatului ministerial pentru securitate rutiera. “Or, studii recente, in special cel efectuat de Connor, dat publicitatii in anul 2012 in paginile cunoscutei publicatii The British Medical Journal, au demonstrat ca exista un pericol real in conducerea unui autovehicul in conditiile in care nu s-a dormit suficient”. A fi la volan intre orele doua si cinci dimineata mareste de 5,6 ori riscul producerii unui accident. Iar a dormi mai putin de cinci ore, creste acest risc de 2,7 ori. De fapt, privarea de somn are efecte la fel de nocive ca si consumul de alcool, ceea ce majoritatea dintre noi ignora: 17 ore de veghe – adica sa te afli la volan la miezul noptii dupa o zi de activitate – echivaleaza cu 0,5 grame de alcool in sange, iar 24 de ore de veghe inaintea urcarii la volanul unui autovehicul este un fapt la fel de periculos ca si o alcoolemie de un gram. Am asimilat cu totii mesajul ca trebuie sa optam intre a bea si a conduce masina in Franta, pe marginea autostrazilor si soselelor, exista mari panouri de avertizare inscriptionate cu acest mesaj. Ar trebui sa se insiste, insa, si asupra importantei unei bune igiene a somnului inainte de a porni la drum in calitate de conducator auto, opineaza Catherine Petitnicolas, semnatara articolului din Le Parisien.

Specialistul francez in patologia somnului a avertizat si in ceea ce priveste riscurile adormirii la volan, legate de luarea anumitor somnifere si a altor tranchilizante consumate masiv de cetatenii francezi. “Zece la suta dintre ranitii sau mortii in accidentele rutiere se aflau sub efectul unui preparat psihotrop”, a subliniat dr. Anne Castot, farmacolog in cadrul Agentiei Franceze de Securitate Sanitara a Produselor pentru Sanatate AFSSAPS, adaugand ca “riscul producerii unor accidente este marit de doua pana la cinci ori in urma consumului de substante sedative, tranchilizantele pe baza de benzodiazepine fiind cel mai adesea incriminate”. De unde si mesajul repetat raspicat: inainte de a ne urca la volan, trebuie sa dormim bine, si mai ales sa nu fi luat somnifere.

O ancheta privitoare la conducatorii auto din Marea Britanie a constatat ca 29% dintre cei intervievati au recunoscut ca au fost pe punctul de-a adormi in timpul sofatului, in ultimul an. Aproximativ o patrime din randul conducatorilor auto new-yorkezi a recunoscut ca, uneori, au atipit la volan. Circa o treime dintre conducatorii australieni de camioane, care au raspuns la o ancheta nationala, au considerat ca oboseala este o problema grava. Studiul publicat, recent, de Philip si colaboratorii arata ca, din aproximativ 68 000 de incidente rutiere grave, produse in conditii meteorologice favorabile si in care a fost implicat un singur autovehicul, 10% s-au datorat oboselii.

sursa: newpartsauto.wordpress.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: , , ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Site web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Great web site you have here.. It's hard to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate…

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog