BlogPost.Timpul.md

9 mai 2013, moldovenii şi scara lor de valori

pman-150x150 (1)

Este o lege bine stabilită în psihologia socială – unirea maselor în apărarea/atingerea unei ţinte oarecare are loc doar în 2 cazuri.

1. Primul şi cel mai important este “scara de valori” a acestei mase. Dacă “ţinta” este parte componentă a scării de valori – masele se unesc pentru atingerea ei. Dacă nu – nu se uneşte masa în ruptul capului.

2. Al doilea caz este prezenţa unui lider. De fapt, e o camuflare socială a primului caz. Fiindcă liderul poate întruni în el una din două variante: este lider firesc, carismatic şi puternic şi prin asta el însăşi se introduce în scara de valori a maselor care vor crede în direcţiile date de lider, indiferent dacă aceste direcţii sunt valoroase sau non-valoroase pentru mase. A doua variantă este implantarea de căte lider în scara de valori a masei a unei ţinte prin manipularea conştiinţei masei. De exemplu – la atingerea ţintei vor trăi mai bine şi mai frumos. Sau prin opus – va veni duşmanul şi va distruge totul.

Ceea ce a fost ieri în Republica Moldova se încadrează în modelul punctului 1, pentru ambele tabere. Dintro parte a stat Rusia, care pedaleză “scara de valori” al celor care au fost homo sovieticus tinăr-frumos-sănătos şi care au mentalitatea formată pentru totdeauna. Aici Rusia îi foloseşte cu dibăcie pentru a-şi atinge ţintele de expansiune.

Tot la punctul 1, se află şi cei care se împotrivesc acestei sărbători. Dispersaţi, fără scară de valori bine formată la nivel de mase,  se revoltă care şi cum poate. Fără ca măcar să-şi dea seama că aceeaşi ţintă şi acţiuni sunt interpretate diferit: atunci când sunt mulţi se interpretează ca pe o forţă şi pe o valoare. Atunci când sunt mici şi dispersaţi crează un fundal isteric şi prin asta fac mai mult bine ţintei celor din tabăra opusă.

Acum cei care s-au revoltat sărbătorii de 9 mai în PMAN trebuie să-şi pună şi să-şi răspundă la întrebările necesare:

De ce scara de valori a celor care nu doresc expansiunea rusă aici nu conţine valoarea de a se uni şi a-şi apăra lucrurile sfinte? Cine loveşte cel mai tare în scara lor de valori? Cine şi pentru ce formează şi menţine valori false? Cine dispersează apărătorii acestor valori? Şi întrebarea principală – Cu acordul tacit al cui are loc această dispersare în perioadele “liniştite”?

E complicat scris mai sus? Sunt grele întrebările?

Hai mai simplu. Care dintre cei revoltaţi au scos o vorbă atunci când se făceau beţii naţionale în #pman, cine a ignorat aceste “sărbători”? Cine s-a revoltat atunci când câte o lună întreagă se bea bere în #pman la campionatele de fotbal?

Afectează sărbătoarea de 9 mai de ieri mai tare decât vinderea berii cu tonele la acele sărbători?

În fântână nu se scuipă, iar moldovenii au început a scuipa în #pman demult. Acum a venit şi rândul ruşilor, după ce-am scuipat noi, aşa că deamu staţi liniştit şi primiţi plăcere.

sursa: curatmurdarsrl.com

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stefan

Salut,
parere mea ca noi moldovenii ne putem permite sa bem si bere pe PMAN daca avem un motiv,fie ziua independentei fie
un meci de fotbal, pentru ca PMAN ne apartine noua
nu numai partidelor politice. Regret mult ca i-am permis unui stat strain care ne-a subjugat timp de 200 de ani
sa-si sarbatoreasca una din victoriile sale pe PMAN. cred ca alaturi de Actiunea 2012 la protest trebuia sa fie
toate partidele care sa socot pro-rominesti

Mai 11, 2013 at 12:08 Răspunde
 
Ciresul in floare

Unirea nu se face numai cu o rindunica. Lucrurile sfinte incep de la casa parinteasca, de la icoana din coltul odaii, de la o limba stramoseasca (cea a lui I.Creanga, V.Alecsandri, M.Eminescu etc.), de la multe alte valori, pe care omul fie ca le primeste ca pe-o danie, fie ca le respinge. Depinde de caz. Un motiv frumos (cu ocazii speciale!), mai ales cind este un vin facut de casa (din Moldova!) aduna multa lume cu aceleasi valori…Nu-s grele intrebarile… ele-s multe!

Mai 12, 2013 at 11:23 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog