BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro10.05.2013

Domnul Onoje, primul preşedinte afromoldovean

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

1C7ACA8E-B9BB-CA0B-752F-20697D10AAC7

Dacă tot nu avem premier, dacă tot nu avem preşedinte de Parlament, hai, fraţilor, să-l punem pe domnul Onoje în una dintre funcţii. De ce nu? El se simte moldovean, este cinstit şi, foarte important, negru. Ups, scuze, nu vreau să jignesc pe nimeni. Nu ştiu cum să scriu în stilul politicalcorectnes. De eram în SUA, ziceam afroamerican, cum suntem în Moldova, termenul corect este… afromoldovean? Deci, ziceam că este important să avem un afromoldovean preşedinte. De ce? Simplu. SUA au un preşedinte de culoare. Cu siguranţă vom intra într-un club select al ţărilor cu preşedinte afro.

De altfel, m-am săturat să tot aud că lumea compară drumurile din Moldova cu drumurile din Africa. Mă plictisesc de câte ori aud că în Moldova se trăieşte ca în Africa. Nu ştiu dacă aţi auzit de Kinshasa, dar vă asigur că foarte, foarte mulţi vestici cunosc: aceasta este capitala Congo. Mai exact, a Republicii Democrate Congo. În fine. Am adus în discuţie această ţară africană şi capitala sa pentru că multă, dar foarte multă lume din vest confundă Chişinău cu Kinshasa. Deci, avem atâtea afinităţi cu Africa, încât nu ne-ar fi greu să-l acceptăm pe domnul Onoje. Sunt sigur, nu i-ar displăcea o astfel de ofertă. Căci, deh, s-a băgat în politică tocmai pentru că vrea să ajungă la putere. Mai este membru de partid naţional şi liberal? Dacă da, uite că are şi susţinerea unui partiduţ politic.

L-am văzut pe domnul Onoje în Piaţa Marii Adunări Naţionale, încercând să le explice poliţiştilor, ruşilor, românilor, protestatarilor, jurnaliştilor cum este încălcat dreptul românului de a se considera român în Republica Moldova. O chestie mai absurdă să tot cauţi. Deşi, dacă mă gândesc mai bine, lucrurile sunt oarecum logice. Căci, nu-i aşa, absurditatea de sistem politic ce guvernează Moldova are nevoie urgentă de un personaj cum este domnul Onoje. Apropo, domnul Onoje este din Sierra Leone, nu din Congo. Eu am dat exemplul Congo nu doar pentru că este o Republică, exact cât de Republică este Moldova. Nu. Istoria Congo este foarte asemănătoare celei moldoveneşti. Este incredibil câte similitudini zăreşti la o simplă privire. Moldova, ca şi Congo, a fost o ţară colonizată – noi de ruşi, ei de belgieni. Moldova, ca şi Congo, a ştiut o relativă prosperitate pe vremea coloniştilor. Moldova, ca şi Congo, s-a prăbuşit în haos total când au plecat colonialiştii. Moldova, ca şi Congo, le duce dorul colonialiştilor. Moldova, ca şi Congo, se confruntă cu zone teritoriale secesioniste, evident, susţinute de colonialişti. Moldova, ca şi Congo, are la putere politicieni foarte bogaţi, cu milioane de euro în conturile din Elveţia. Moldova, ca şi Congo, nu are stabilitate politică. Din Moldova, ca şi din Congo, se fuge pe rupte. Moldova, ca şi Congo, nu este în stare să se autoguverneze, aşa că are nevoie de instituţiile de drept internaţionale ca să scoată din când în când biciul. De ce ne mai ascundem după deget? Domnul Onoje ar fi bun şi de premier, şi de preşedinte de parlament, şi de preşedinte de ţară. Moldova, o ţară de râsu’ plânsului.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Pagină web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

  来源:   &nbsp,压瓦机厂,压瓦机;   &nbsp,60-200mmC型钢成型设备; 当前位置 数控止水钢板机 全自动天沟压型机 数控钢板止水钢板机 &nbsp,咬口机功率; &nbsp,河北金利;

Overnight,lows not only can they how to drop into the a lesser number of for additional details on medial 50s…

压瓦机|琉璃瓦机|彩钢瓦设备|三层压瓦机|C型钢机|复合板机_泊头华茂数控彩钢设备制造厂 选购压瓦机网址 Q    Q:59458991       49870222     邮 箱:59458991@q

Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We…

This made me teary! It started with the photo of Morgan and her Koda. Then they fell when I saw…

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog