BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro09.05.2013

Eu țin cu… pacea din PMAN

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

PMAN-Chisinau-Haimd

Ce probleme au moldovenii? Judecând după subiectele care aprind astăzi societatea moldovenească, acestea nu au nicio legătură cu drumurile proaste. Nici cu școlile în care nu se educă, ci se tâmpesc copii. Nici cu spitalele în care nu se tratează, ci se omoară pacienți. Culmea, nici măcar corupția atotcuprinzătoare nu este de interes general. Subiectul fierbinte din zilele noastre este: Al Doilea Război Mondial. Dragilor, am o veste pentru voi, războiul acesta s-a terminat demult. Ce ar fi să-l lăsăm în seama istoricilor?

Sincer. Nu-i înțeleg pe moldoveni. Nici pe cei care țin cu rușii, nici pe cei care țin cu românii. Primii sunt ușor penibili. Ok, ”ați învins”. Dar nu asta trebuie să sărbătoriți. Doamne, Dumnezeule! Nici nu poate fi vorba de sărbătoare. Au murit vreo 70 de milioane de oameni în toată lumea. Nu a fost nicio victorie. Toată lumea a pierdut. Războiul acesta a fost cea mai mare tragedie pe care și-o putea face omul cu mâna lui. Trebuie să declarăm 9 mai zi de doliu. Ar trebui să-i comemorăm pe cei care au murit în timpul măcelului pe care voi îl numiţiRăzboi Sfânt de Apărare a Patriei. Și, cel mai rău, să nu uităm: după al Doilea Război Mondial a fost doborât fascismul, dar am rămas cu comunismul. Dragi, pro-ruși sau pro-sovietici, astăzi nu putem spune care regim a fost mai atroce: cel sovietic ori ori cel fascist? Eu pun egal între ele. Dar, Dumnezeule! Voi vedeți doar victoria, voi aveți ochi doar pentru faptul că ați făcut terci din Germania. O judecată primitivă, care nu ne ajută cu nimic. Avem nevoie de o gândire lucidă, de o pricepere clară a ceea ce s-a întâmplat între 1939 și 1945. Nu de alta, dar trebuie să prevenim astfel de evenimente pe viitor. Nu este suficient să spunem că noi am învins. Nu!

Pe de altă parte, nu-i înțeleg nici pe fraţii mei pro-români. Fac o furtună într-un lighean cu apă. Am priceput, nu vă plac rușii. Bravo vouă, dar cu Războiul Mondial ce aveți? Voi nu știți că 80 la sută din pierderile germane au avut loc pe frontul de răsărit? De altfel, rușii puteau învinge Germania fără americani sau englezi. Unii istorici spun că Aliații au debarcat în Normandia doar pentru a nu le permite rușilor, pe vremea aceea sovieticilor, să cucerească toată Europa. Ar fi fost în stare. În plus, să-i dăm Cezarului ce-i a Cezarului. Soldaţii simpli, oamenii simpli au făcut un efort fenomenal. Omul simplu din fosta Uniune Sovietică nu este egal cu tâmpiţii de Comisari Roşii şi puterea Sovietică a lui Stalin. Apropo, am văzut că ați protestat în fața primăriei din Chișinău. De ce? Că rușii sărbătoresc această tragedie mondială? Da, spuneți voi, doar că ei o fac aici, în Moldova. Așa și? Era o problemă dacă organizau concertul în Sierra Leone? De fapt, și voi sunteți penibili. În primul rând, pentru că la acel protest ați fost o mână de oameni. Deci, susținere, ioc! În al doilea rând, domnul Onoje este, nu știu cum, un simbol al peripețiilor voastre. Așa că rușii nu au nicio șansă barem în Sierra Leone…

În fine, ce mai contează cum e drumul, școala, spitalul, corupția din Moldova dacă avem circ și bătaie cu ouă. Perfect. Ura să clocotească. Să ne spargem captele cu borduri. Să aruncăm cu ouă stricate. Căci, deh, așa ne mai luăm cu una, cu alta și uităm de sărăcia din jur. Știu că ambele tabere o să se supere pe mine, și tabăra rusofilă, și cea românofilă, dar vreau să le spun că amândurora: sunteţi… penibili și naivi. Există atâtea forțe care se folosesc de voi, adulții cu minte de copii. Eu consider astfel: urându-ne şi luptându-ne atât mult unii cu alţii, nu am înțeles nimic din lecţia pe care au trăit-o pe propria lor piele bunicii, străbunicii noştri din 1939 până în 1945. Să mori pentru toleranță și bunăvoință este o mare realizare. Pentru moldoveni, însă, soldații din Al Doilea Război Mondial au murit degeaba. Noi nu suntem nici toleranți, nici binevoitori! Eu nu țin nici nu pro-românii, nici cu pro ruși. Pentru mine contează mai mult liniştea din centrul Chișinăului. Eu țin cu pacea din PMAN!

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: , ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog