BlogPost.Timpul.md
blog.galbur.md08.05.2013

Pentru că…

 
Bloggeri / autori

Dragoş Galbur

blog.galbur.md

născut: 07.05.1988 or. Bălți, Republica Moldovastudii: Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Bălți. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău, Facultatea Stomatologie. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău, Rezidențiat în Stomatologia Generală. Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Drept, Științe penale și Criminologie.limbi vorbite: româna, rusa, engleza, franceza, araba. activități: foarte multe

 
 

traiasca-traiasca-traiasca-s-infloreasca-moldova-ardealul-si-tara-romaneasca-marea-adunare-nationala-chisinau-1989-autor-ion-chibzi

E 9 mai. Trebuie să recunosc că sunt atât de invidios pe ruși, că sunt așa uniți, că au demnitate națională, că-s agresivi când se bagă cineva în treburile lor, că se susțin unul pe altul la nevoie, că nu se trădează cum o facem noi și că au o cauză cu adevărat comună, chiar dacă-i negativă, în viziunea noastră. Păcat că patriotismul nostru, cu timpul, și-a adăugat prefixul pseudo-, pentru că ne place să ne trădăm unul pe celălalt, pentru că ne place să bârfim, pentru că ne place să fim egoișiti, pentru că ne place să plecăm capurile, pentru că e secolul XXI, pentru că banul decide totul, pentru că Chirtoacă a luat un bonus gras pentru a autoriza concertul din 9 mai, al rușilor, pentru că, pentru că, pentru că… Și toată istoria noastră amărâtă, și toată justificarea noastră umilă se rezumă la un banal ”pentru că”. Mereu găsim justificări când e vorba să devenim mai buni.

 

Am stat astăzi și m-am tot gândit, de ce nu avem, noi, moldovenii, un fel de demnitate națională, ca la ruși, un fel de mentalitate de stăpâni, de învingători, de băștinași și, de ce nu, chiar de ocupanți, deși suntem acasă?! Ei bine, unicul răspuns pe care mi l-am putut oferi este următorul – pentru că istoria și-a bătut joc de noi și de mentalitatea noastră, iar noi nu am avut puterea și dorința vădită de a-i repara greșeala, apoi chiar și pentru că nu avem țară, pentru că suntem niște izolați cu acte în regulă. Pentru că trăim într-un paradis al mafiei, care are interesul să mențină statul artificial Republica Moldova în viață, pentru a nu-și pierde averile și a răspunde în fața legii cumsecade. Sună aiurea. Știu, dar, alt răspuns pur și simplu nu am. N-am vrut să-i menționez în acest articol, dar fierb și nu pot să tac, deci, cum vi-i imaginați pe alde Lucinschi, Voronin, Filat, Plahotniuc și restul râsurilor, într-o țară europeană, în care funcționează legea? Le sar sandalele a doua zi. Din cauza la asemenea oameni, Republica Moldova tot nu mai revine acolo unde îi este locul. În Țară.

Astăzi, de 9 mai, rușii din Republica Moldova vor bea vodkă și vor dansa sub cântecele sovietice glorioase interpretate de fanioanele muzicii sovietice, Cobzon și Leșcenco, exact acolo unde au cântat soții Aldea-Teodorovici pentru grafia latină, pentru limba română și pentru libertate; acolo unde Grigore Vieru își rupea coardele vocale în tentativa de a trezi poporul; acolo unde se află jalnica piatră comemorativă în numele celor deportați în Siberii diferite; acolo unde în 2009 a murit un naiv ca și mine, care striga împotriva comuniștilor; acolo unde-i inima Basarabiei și unde-i Arcul de Triumf. Dar ce triumf? Habar nu am…

Eu nu știu dacă am demnitate națională, dar vreau să cred că o am, iar astăzi e una dintre cele mai triste și umilitoare zile din viața mea, pentru că-i aud pe străbunei cum țipă în morminte, pentru că mă simt scuipat în suflet, pentru că permit să fiu scuipat în suflet, pentru că nu am ce face, iar dacă cred că am ce face, oricum nu am ce face, pentru că rușii, și după 200 de ani de dominație, și după 67 de ani de la a 2-a ocupație a Basarabiei, încă domnesc aici. Domnesc și serbează. Domnesc și fac ce vor ei, pentru că merită, pentru că ei sunt învingătorii pe care eu n-o să-i recunosc niciodată și din cauza cărora voi trăi toată viața cu o frustrare adâncă în suflet. Și toate, toate, toate, luate la un loc, știți de ce? Pentru că noi, moldovenii, chiar ne merităm umilința. Și nu încercați să mă contraziceți căci vă contraziceți pe voi înșivă.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete:
 
 
None

Invingatori pe care nu-i recunosti, nu-i suporti dar nimic nu faci ca sa te debarasezi de ei – tu draga esti un Pasiv-agresiv, si foarte imatur, se vede ca esti o productie eminenta a USMF N. Testemitanu…

Mai 9, 2013 at 02:46 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
blog.galbur.md10.12.2013

Aleea Clasicilor Români din Bălți a fost vandalizată [FOTO]

 

Astfel arată Aleea Clasicilor Români din Bălți după ce ieri, câțiva necunoscuți au vandalizat-o, distrugând o bancă și un felinar. De ce și pentru ce, nu se știe, dar straniu este faptul că acest loc se află exact în centrul orașului, unde sunt amplasate camere video de supraveghere și unde patrulează non-stop carabinierii, sau cel... (1 Aleea Clasicilor Români din Bălți a fost vandalizată [FOTO] )

blog.galbur.md02.08.2013

Modificări la Legea 248/2006 privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate

 

Din data de 12.08.2013, va intra în vigoare Legea 175/06.06.2013, de modificare a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Elementul de noutate constă în modificarea termenelor de valabilitate a paşapoartelor, precum şi a taxelor aferente, după cum urmează: 1. Valabilitatea: – 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani –... (1 Modificări la Legea 248/2006 privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate )

blog.galbur.md29.07.2013

Ce s-a întâmplat cu noi?

 

N-am scris mai mult de o lună pe blog și n-aș fi scris, cu plăcere, încă cam pe atât. De ce? Pentru că nu am inspirație, dar și pentru că nu mai văd niciun rost să scriu. Nici pentru mine, nici pentru alții. De ce scriu acum? Nu știu. Am mai bine de 2 săptămâni... (1 Ce s-a întâmplat cu noi? )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog