BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro07.05.2013

Moldoveanul și Paștele

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

646x404

Gata, dragi moldoveni. S-a terminat Paștele din acest an. Ați dat chek in când erați în biserică, la sfințit pasca. Ați băut și vin, și  vodcă, și lichior, și bere, chiar dacă nu aveți probleme cu alcoolul. Ați mâncat și drob, și miel la cuptor, și cozonac, și pască, și vreo 20 de ouă de căciulă, și brânză, și caș, și sarmale, și piftie, și multe, multe altele – dacă nu v-a crăpat stomacul sunteți, pur și simplu, niște norocoși. Apoi ați stat pe îndelete de vorbă cu rudele. Ați discutat lucruri importante, ca între rude: despre cutare sau cutare, l-ați bârfit pe un al treilea, i-ați ros fiecare osișor la al patrulea. Evident, ați grăit și despre politică. Căci se știe, nu există nicio reuniune pascală fără astfel de teme. Ar fi chiar păcat să nu vă ciondăniți oleacă pe probleme naționale. În fiecare familie de moldoveni există câte un susținător feroce al unui lideraș politic. Acesta vă va face treucă de porci dacă veți îndrăzni să comentați aiurea în tramvai în legătură cu favoritul său. Și nu contează că sunteți la cea mai pașnică masă familială… Dar acum toate aceste lucruri minunate ce caracterizează Paștele moldovenesc au rămas în urmă.

Gata. Reveniți la viețile voastre obișnuite. Banalul se reîntoarce, bată-l vina! S-a terminat cu vodca, vinul și lichiorul. Abia de reușiți să vă mai prindeți vecinul la o cinzeacă. Deh, și el are nevastă cicălitoare, nici lui nu prea îi permite soția să lipsească nemotivat o jumătate de oră de acasă. De mâncare nu mai zic: trăiască ciorba rece sau în cel mai bun caz – reîncălzită. Mda! A fost frumos Paștele. Dar s-a terminat. Acum ați rămas cu amintirile plăcute. Oh, și câtă lumină creștinească v-a pătruns în suflet. Păcate de boul de unchi, iar a adus vorba de banii pe care îi datorați. Era să vă strice ortodoxia din inimă. Nu se mai satură de atâta bănet, porcul de el. Ce s-a îngrășat, animalul! Apoi vă amintiți de părinți. Bunii părinți, că tare au mai îmbătrânit. Totuși, fizic încă o duc bine. Sunt în putere, sănătoși tun. Să-i mai țină Domnul Dumnezeu în viață cât o fi. Eh, păcat că îi comandă scroafa aia de cumnată. Ați ajuns să-i cereți voie ca să luați colea un săculeț de cartofi, colea o putinică de brânză. Evident, toate muncite de bunii părinți, că doar nu s-o oropsi cu munca, vaca aia încălțată a fratelui dumneavoastră. Nu se mai satură, purcica, s-a îngrășat de s-a făcut cât casa. Asta se întâmplă dacă în familia fratelui dumneavoastră cântă găina…

Oricum, vă simțiți purificat. Doar a fost Paștele. Ați reușit să țineți o săptămână post. Exact săptămâna dinainte de împărtășanie. Acum simțiți că sufletul vă este curat de păcate. Biserica v-a făcut mai bun, mai atent, mai grijuliu cu aproapele. Paștele e sfânt! Ce păcat că se întâmplă doar o dată pe an și nu e în fiecare zi. Poate așa reușim și noi, moldovenii, să fim mai buni unii cu alții! Nu de alta, dar dis-de-dimineață, o curcă chioară se aruncase în fața mașinii. Cum erați în întârziere, ați zis că așteaptă și era să o loviți chiar pe trecerea de pietoni. Pușcăria vă mânca. Noroc că vă țin frânele. Le-ați călcat, de au scârțâit roțile: “proasto, nu te uiți că vine mașina, de ce te arunci așa?” În loc să vă mulțumească, doar ați lăsat-o să treacă, a început să vă înjure de mamă, de tată. Dacă nu era femeie, sigur o băteați, în plus erați în întârziere.

Până la urmă ați întârziat la muncă. Șeful dumneavoastră, un cretin cu acte, nu știe că a fost Paștele. Nu înțelege că aveți încă lumina în suflet. Începe cu ședințe, începe cu probleme, cu chestii urgente. Ce handicapat ordinar! De parcă nu ar ști lumea cum a ajuns în funcție. Noroc de ta-su, dacă nu era ăla spăla podele la Moldtelecom. Pe astfel de oameni nu-i schimbă nici sfânta zi de Paște. Dar nu-i nimic, Dumnezeu nu bate cu bățul. Ați auzit că maică-sa este grav bolnavă. Oricum, la cât de prost este, reușiți să-l fraieriți. Îi spuneți că vi s-a îmbolnăvit mama și plecați cu două ore mai devreme. Trebuie să treceți pe la șeful unui ocol silvic. Îi dați niște bani, ca să închidă ochii la o vânătoare. Nu, nu sunteți braconieri. Doamne ferește, doar mergeți la biserică, sunteți credincios, sunteți corect, onest, nu încălcați nici regulile, nici legea. Vreți doar să vă distrați un pic cu amicii. Le tot promiteți de ceva vreme să organizați această vânătoare… Cum sunteți un om al cuvântului, nu renunțați. Ce noroc au prietenii dumneavoastră de un amic atât de descurcăreț. Imediat ați găsit pe cineva căruia să-i dați șpagă. Da, Paștele nu este în fiecare zi. Dar dacă ai voință și pricepere, îl poți organiza aproape în fiecare sfârșit de săptămână: bani și timp să ai. Oricum, este mai plăcut așa, la o vânătoare cu prietenii. Că doar nu vă doriți să pierdeți vremea aiurea cu niște rude aproape oligofrene, să vă împuțiți de la lumânări prin biserică sau să mâncați ca un porc tot ce găsiți pe masă. Paște fericit, dragă moldovean, chiar dacă nu te-ai recunoscut în descrierea de mai sus.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog