BlogPost.Timpul.md

Diferenţa de inteligenţă între sexe, un mit demontat?

lo2262
 

Bărbaţii cred că sunt mai inteligenţi decît femeile cu aproximativ cinci puncte IQ — asta vine de la aşa-numitul hybris masculin. În acelaşi timp, femeile suferă de efectul de umilinţă şi se poziţionează la o distanţă de cinci puncte IQ în spatele bărbaţilor. Ce ar fi dacă bărbaţii ar pierde avantajul intelectual pe care cred că îl au faţă de femei? Dar există oare un asemenea avantaj sau e doar rodul complexelor şi şabloanelor sociale cu care ne înconjurăm? Răspunsul la această întrebare a încercat să-l desluşească psihologul Adrian Furnham.

Profesorul de la Universitatea din Londra a studiat această problemă, publicând peste 30 de lucrări ştiinţifice şi cercetări în care savantul ajunge la concluzia că nu există nicio diferenţă între inteligenţa masculină şi cea feminină. Mai mult decât atât, acest mit este alimentat de ambele sexe, de regulă bărbaţii supraapreciindu-şi capacităţile lor intelectuale, iar femeile subapreciindu-le pe ale lor.

Cu toate acestea, există unele diferenţe între sexe, însă ele ţin mai mult de atitudinea asupra unor lucruri concrete. De fapt, bărbaţii stau mai bine la capitolul orientare în spaţiu şi gândesc mai sintetic, pe când femeile sunt într-adevăr superioare la capitolul afectiv şi au abilităţi de comunicare mai bune.
Din păcate, problema nu se rezumă doar la comparaţia dintre sexe, ci mai curând la părerea reprezentanţilor celor două genuri sexuale. “Bărbaţii cred că sunt mai inteligenţi decît femeile cu aproximativ cinci puncte IQIQ în spatele bărbaţilor. Anume percepţia asta deformată a realităţii crează cele 10 puncte de diferenţă între sexe, care de fapt nu sunt reale,” — asta vine de la aşa-numitul hybris masculin. În acelaşi timp, femeile suferă de efectul de umilinţă şi se poziţionează la o distanţă de cinci puncte spune doctoral Furnham.

Într-un alt studiu, specialiştii au analizat parcursul academic al studenţilor în universităţile britanice din perspectiva diferenţelor sexuale. Surpriza e că bărbaţii sunt atât printre cei mai buni studenţi, cât şi printre cei mai slabi, pe cînd femeile au o medie constantă. Aparent, mitul despre difirenţa de inteligenţă este cultivat în procesul de educare de către părinţi. Adesea, aceştia promovează inconştient ideea că „tata este mai deştept ca mama”, respectiv bunicul ca bunica, sau, şi mai grav, când ambii părinţi consideră că fiul trebuie să fie mai inteligent ca fiica.

Acelaşi Furnham se arată alarmat şi îngrijorat de faptul că părinţii aplică aceste prejudecăţi propriilor copii în ce priveşte performanţele intelectuale, deşi rezultatele şcolare indică faptul că fetele sunt în general mai bune la învăţătură decât băieţii.

Sondajele arată că fetele şi băieţii au aproximativ acelaşi coeficient intelectual până la vîrsta de 16 ani, după care băieţii o iau înainte. La vârsta adultă, bărbaţii tind să aibă un IQ mediu de 102 — 105, în timp ce femeile se plasează la 98 — 100.

sursa: ivan.md

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte bune sfaturi, multumesc pentru informatie.

Foarte bun articol, multumesc pentru informatie.

Un topic foarte bine ales! Consider ca lenea ne oboseste pentru ca nu face altceva decat sa ne stagneze progresul!…

[…] sursa principală a creierului de noradrenalina – o substanta care poate înlătura depresia. – See more Explicația ar fi…

blegea, tocmai că România s-a împotrivit Pactului Ribentrop Molotov, că altfel nu mureau soldații români pe la Țiganca, Chișinău etc

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog