BlogPost.Timpul.md

Cireaşa de pe coliva demnității – PMAN va fi batjocorită pe 9 mai

Concert-9-mai-PMAN-450x255

Despre moldoveni și 9 mai am scris deja suficiente texte – “pulile inamicului“, războiul panglicilorgesturi de (a)normalitate etc. în care să îmi exprim indignarea și lipsa puterii de înțelegere pentru îndârjirea cu care autoritățile Republicii Moldova și mase largi de cetățeni aleg să sărbătorească ziua de 9 mai, “Ziua Victoriei”. Poziția celor întregi la cap nu poate fi decât una singură – o zi de doliu, o zi a reconcilierii naționale cel mult, pentru că veterani avem de ambele părți.

Ba mai mult, încă mai sunt unii, din ce în ce mai puțini, ce-i drept, care au apucat la viața lor să lupte pe ambele baricade. Ce mai încolo-încoace, bunicul meu din partea mamei, Ion Mereuță, face parte din categoria respectivă. A fost caporal în armată regală a României, ca mai apoi, să ajungă incorporat în rândurile armatei sovietice, odată ce rușii au recotropit Basarabia, și forțat să lupte în primele rânduri pentru o patrie pe care nu a recunoscut-o niciodată. Deși cu teamă, una ce l-a urmărit până în ultimii ani ai vieții, spunea mereu că “soldații basarabeni alături de care a luptat se temeau de ofițerii ruși, dar respect adevărat au avut doar pentru ofițerii români și, mai ales, pentru cei nemți”…

Nu înțeleg de ce așa-zișii stataliști de la Chișinău, cei care nu dorm nopțile purtând grijă dăinuirii acestui stătuleț, sunt în primele rânduri când vine vorba de sărbători moștenite de la Imperiul Răului. Nu înțeleg nici de ce autoritățile Republicii Moldova au în continuare o atitudine de vasalitate pronunțată față de un Kremlin care le sfidează prin toate mijloacele posibile și imposibile, fără careva diplomație soft, inclusiv prin măsuri economice.

De ce Guvernul Republicii Moldova alocă fără nicio problemă sute de mii de leipentru a celebra o dată ce amintește de o ideologie care a cauzat cel mai mare număr de victime în istoria umanității? De ce fugim ca dracul de tămâie când auzim de Auschwitz și Holocaust, dar acoperim cu voalul gulagurile, Holodomorul, Katyn-ul, Fântâna Albă, deportările în masă? 9 mai face parte din cronologia alocată regimului respectiv. De ce li s-au pus mereu bețe în roate celor care vor reunirea celor 2 state românești, așa cum ar fi firesc și în conformitate cu adevărul istoric, dar sunt susținuți cei care afișează fără jenă drapele ale unui alt stat și vorbesc despre loialitatea față de alt stat? De ce e 9 mai mai important decât 1 decembrie, dragi guvernanți? Nu am auzit să fie alocate fonduri din bugetul de stat pentru 27 martie…

Iar ca demnitatea, firimiturile care ne-au mai rămas din ea, să fie îngenuncheată definitiv, aflăm că pe 9 mai, la Chișinău, nu oriunde, ci chiar în Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc “un concert de sărbătoare dedicat Victoriei asupra fascismului cu participarea cunoscuţilor interpreţi ruşi Iosif Kobzon şi Lev Leşcenko”.

Potrivit Agenţiei “Infotag”, cu trimitere la serviciul de presă al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, “cea de-a 68-a aniversare va fi marcată printr-un şir de manifestaţii. În PMAN vor evolua şi interpreţii moldoveni Adrian Ursu, Natalia Gordienco, Serj Cuzencoff. Postul de televiziune RTR-Moldova va asigura transmisiunea în direct a concertului. În calitate de oaspeţi de onoare vor fi veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, care vor fi aduşi la Chişinău din toate raioanele republicii. Concertul de sărbătoare va culmina cu focuri de artificii. Organizatorul concertului este Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău cu susţinerea Fundaţiei “Miron Shor” şi “Unibank”.

dorin-chirtoaca

De ce Dorin Chirtoacă, scumpul primar al capitalei, a încercat să împiedice un marș al unirii în septembrie 2012 prin toate mijloacele posibile, inclusiv printr-un proces de judecată, dar acum nu are nicio problemă, nici el, nici oamenii de la Primăria Chișinău, să autorizeze profanarea memoriei noastre? De fapt, da, uitasem… :)

O să îmi spuneți că nu are cum să intervină pentru că s-a respectat litera legii și orice intervenție ar fi abuzivă? Ai’ de capu’ mieu, păi și în septembrie 2012 tot litera legii era pusă în capul mesii de organizatorii Marșului Unirii, atunci însă dl Chirtoacă nu s-a scutit de eforturi de perturbare ale acțiunii.

Cum naiba să cânte Leșcenco și Kobzon lângă piatra comemorativă pentru victimele ocupației sovietice şi ale regimului totalitar comunist din PMAN? Cum naiba să vezi mutre de homo sovieticus și demni promotori ai acesteia în locuri în care acum câțiva ani tineri visând frumos au ieșit în stradă pentru a scăpa de un regim criminal? Să îi lași pe domnii respectivi să se închine în fața unuia din cele mai odioase personaje din istoria umanității, așa cum o făceau chiar ieri, de ziua acestuia, e una, dar să accepți să ți se scuipe în față, direct din inima statului pe care îl conduci/al cărui cetățean ești, direct din locul unde sute de mii de moldoveni se adunau tocmai pentru a se răzvrăti împotriva unui imperiu aflat în putrefacție, pentru a cere libertatea de a își clădi viitorul, libertatea de a gândi și de a spune ce gândești, e prea de tot.

Chisinau-Marea-Adunare-Nationala

Nu poți să crezi că neperformând economic, neoferind un viitor clar populației și, mai ales, nearătând că te respecți cât de cât, pe tine și istoria țării, sutele de mii de tați, bunici, străbunici ale căror suflete veghează piatra viitorului monument din PMAN, sacrificând orice urmă de demnitate pentru un profit electoral dubios, o să rămâi prea mult acolo sus. Asta nu reușesc să înțeleagă cei care ne tot invită să ținem capul plecat în fața sabiei umilinței prin tot ce fac. Am tot ales între două rele, am tot închis ochii, nu se mai poate însă. Blestemați să fie cei care caută doar în portmoneu ziua de mâine și uită de demnitate, de idealuri, de adevăr și de neam!

sursa: inconstantin.ro

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vitalicus

Hai lasati-o baieti !
A fost o gresala, a recunoscut Chirtoaca si nu o mai poarta !

Aprilie 28, 2013 at 23:56 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Descoperire științifică de excepție la Chișinău

 

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani. Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu... (0 Descoperire științifică de excepție la Chișinău )

Rușinea… de a fi moldovean

 

Ce fel de nație suntem noi, moldovenii? Îi aud pe unii care spun că sunt mândri că’s moldoveni. Ridică mândria la rang de virtute și se umflă în pene ca niște curcani plouați. Cum să te mândrești că ești moldovean când niște dobitoci, moldoveni mândri, au violat două suflete amărâte: într-un sat o femeie gravidă,... (6 Rușinea… de a fi moldovean )

Violează un scenariu bun din viață

 

în moldova nu se fac filme. cică nu avem scenarii. sau, de fapt, nu avem scenariști. pentru că scenarii avem, mai dă domnu, în fiecare zi la știrile pro tv. acum am intrat în perioada violurilor. epidemia violurilor. violăm tot de la capre la gravide și downi. uite un scenariu  bun: șapte tipi o violează... (0 Violează un scenariu bun din viață )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog