BlogPost.Timpul.md
cojocari.ro19.04.2013

Smiorcăiala moldovenească

 
Bloggeri / autori

Vitalie Cojocari

cojocari.ro

 
 

Moldovenii sunt niște plângăcioși. Chiar și eu de multe ori, doar sunt moldovean, nu? E sărăcie, e greu, stăm la cozi, nu avem cu ce să ne îmbrăcăm copiii – ne plângem mereu și de toate cele grele. O abordare  greșită, pe care o întâlnești doar la popoarele sărace și fără viitor… ca moldovenii.

În primul rând, dacă ne este greu, alții sunt de vină. Niciodată noi. Vorbeam cu un consătean de-al meu. Vai de capul lui, săracul. Chiar îi este rău. Are  trei plozi. Trăiește într-o casă dărăpănată. Lucrează în agricultură, soția la fel și împreună trăiesc de azi pe mâine. Omul este sărac lipit pământului. Dacă îl întrebi, politicienii sunt de vină pentru că sunt niște hoți. Nimeni nu face nimic pentru Moldova. Moldovenii nu au de muncă pentru că ei, cei de la guvernare, fură. Abia m-am abținut să-i spun pe șleau: de vină pentru sărăcie în care trăiești ești chiar “Măria ta”. S-o luăm cu începutul – în școală nu ți-a plăcut cartea. Ai alergat mai mult după fete, țigări și “chiulăngeală”, adică ai stat mai mult pe holuri, deși în diploma ta scrie că ai 9 clase. În schimb, ți-a plăcut și îți place băutura. Păi, este de vină Ghimpu de faptul că bei pe rupte? Te mai plângi, stimabile consătean, că nu ai un loc de muncă în Moldova. Personal nu l-aș angaja pe unul ca tine, fără carte, fără profesie nici să-mi scoată câinile la plimbare. Dar dacă nu găsești în Moldova, de ce nu pleci să muncești la Moscova, de exemplu? Te vaiți atâta și atâta de sărăcie, oare nu te-a învățat viața că nimic nu ți se va da de-a gata, mai ales în Moldova?

În al doilea rând, moldovenii nu fac nimic pentru a-și face viața mai bună și mai ușoară. L-am dat exemplu pe consăteanul meu. El stă în sat, se plânge de sărăcie, dar este comod, nu vrea să plece din țară, să-și găsească un rost în altă parte. Hai să dau un alt exemplu, pozitiv de data asta. Cunosc o fată născută la țară, stabilită în Chișinău, care are un spirit antreprenorial de excepție. Ei bine, omul acesta are tot felul de proiecte în care se implică: de la afaceri, la binefaceri; de la ONG-uri, la instituții de stat. Pe scurt, o albinuță. Nu se plânge niciodată că nu ar avea de muncă, doar de faptul că nu are timp pentru câte trebuie să facă. Evident, îi este greu. Evident, nepotismul, cumătrismul o face să regrete în fiecare zi că s-a născut în Moldova, dar uite că se ține bine pe picioare. Reușește să se întrețină binișor din punct de vedere financiar. Sunt sigur, chiar dacă va pleca din țărișoară se va descurca minunat oriunde în lume.

Îmi pare rău pentru moldoveni, știu că le este greu. Totuși, nu-i înțeleg pe cei care nu fac nimic din și cu viața lor. Frate, nu-ți găsești de muncă în Moldova, pleacă! Este atât de simplu. Știu că sună cinic, dar cei care se mulțumesc cu puținul, puțin vor avea. Nimeni nu va veni să le facă viața mai ușoară. Trebuie să vrei să faci ceva din tine, la urma urmei. Moldoveni, Filat nu este de vină că voi beți ca porcii. Moldoveni, Lupu nu are nicio vină că voi nu știți carte. Moldoveni, Plahotniuc nu vă ține legați de satele voastre sărăcite. Moldoveni, Voronin nu vă obligă să aruncați gunoiul după poartă. Să nu credeți că sunteți unici în sărăcia voastră, dragi moldoveni. Germanii au fost distruși de război, au renăscut. Evreii nu au avut practic țară și, uite, acum sunt plini de bani. Japonezii au fost bombardați cu arme nucleare, iar acum sunt prosperi. Secretul? Fiecare cetățean și-a văzut de treabă. Nu a așteptat să-i dea cineva, de regulă statul. Când statul este prost, corupt, incapabil, ce să-i mai ceri? Încercați și voi să supraviețuiți altfel. Nu mai căutați vinovați de serviciu pentru viețile voastre mizere. Conștientizați că vina vă aparține în totalitate! Ia, gata cu smiorcăială și cu plânsul, la muncă, dar nu la băut sau la lenevit pelijancă.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
Etichete: ,
 
 
Mihaita

Ce-mi place cand cineva „pune punctul pe i” cu brutalitate! Poate…poate… Dar nu cred.

Aprilie 19, 2013 at 12:39 Răspunde
 
Otilia Peru

Interesanta poveste a timpului de azi. Trebuia s-ajungi la concluzia ca cineva se tolaneste pe lijanca, iar altcineva lucreaza ca o albinuta!

Aprilie 19, 2013 at 12:50 Răspunde
 
Andrei

…tare mai suferi de complexul inferioritatii, mai Vitalie!!!
…tu cred ca nu stii ca HOTII de la guvernare au tot meritul ca au transformat o multime de oameni din Moldova in saraci si betivi???
…da stii tu oare ca in america sunt betivi si drogati si oameni fara de case etc, si tara nu e de ripa, nu stau HOTII la guvernere ci oameni cinstiti „paziti” de o justitie necorupta si care conduc tara si economia nu afacerile proprii!!!
…nu stii, bai cojocarule tu nimic despre moldova, tara in care te-ai nascut.
p.s
o societate intotdeauna are saracii si bogatii ei, desteptii si prostii ei, bolnavii si sanatosii ei, puternicii si slabii ei, bucurosii si tristii ei…..si daca se strica balanta e stricata se duce de rapa si tara,. da balanta o strica banditii si criminalii care ajung la putere (guvernare), care incurajeaza coruptia si toate relele legate de ea….si multe s-ar putea de spus la tema asta

Aprilie 19, 2013 at 20:08 Răspunde
 
ivgar

ma alipesc cu tot simtul de Raspunsul lui ANDREI !!!

Aprilie 20, 2013 at 13:02 Răspunde
 
Ion

Vai de cartea pe care o ai..”..Filat nu este de vină că voi beți ca porcii. Moldoveni, Lupu nu are nicio vină că voi nu știți carte. Moldoveni, Plahotniuc nu vă ține legați de satele voastre sărăcite. Moldoveni, Voronin nu vă obligă să aruncați gunoiul după poartă..” Vasasica sa plece in Moscova ca sa intretina riia asta de filati, plahotniuci, etc? Cum? Prin preturi, facturi, amenzi etc. Nimic mu se ia din nimic si milioanele filatilor is din spinarea oamenilor care fac macar ceva. Ce resultate au filatii si plahotniucii? 0, ca la riie. Atunci care e sensul existentei lor? Si in general sensul acestui pseudostat?

Aprilie 20, 2013 at 10:45 Răspunde
 
munteanu

….de acord 100%…bravo!

Aprilie 20, 2013 at 13:59 Răspunde
 
Ivan Turbinca

Mai Vitalie da prost mai esti….daca ai ajuns sa invinuesti pe mos Ion si baba Catinca in toate cele rale, tot odata arati pe guvernanti ca nu au nici o vina de starea lucrulilor…..Mai bine nu scri, mai mult aer curat va fi in PM.

Aprilie 24, 2013 at 19:04 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
cojocari.ro22.07.2013

Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia!

 

Acum vreo 15 ani, când eram tânăr băiet la liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei, eram alt om. Alte gânduri şi preocupări mă năpădeau. Cred că am uitat aproape în totalitate propria mea axa valorică din acele vremuri. Spun asta pentru că am ajuns să-i judec prea aspru pe copiii care au picat BAC-ul în acest... (0 Nu fi loh, pune mâna pe carte! Altfel viaţa ta o să fie levaia! )

cojocari.ro22.07.2013

Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România!

 

De ce are nevoie România de Republica Moldova? Simplu, pentru că o ţară mai mare înseamnă o ţară mai puternică. Iar România, plus Republica Moldova ar ajunge un stat puternic. Ci nu cum cred unii, că două sărăcii dau o sărăcie şi mai mare. Profund greşit. O mică paranteză: de ce are nevoie Rusia de... (0 Economia Moldovei sărace – cât a unui judeţ din România! )

cojocari.ro18.07.2013

Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu

 

Ce face preşedintele Băsescu la Chişinău? Cât de importantă este această vizită pentru România? Dar pentru Moldova? Dacă este să urmăreşti presa din România, vizita are o importanţă nesemnificativă. Mai tare este ştirea despre moartea finului lui Becali, care s-a grăbit şi a ajuns cu Bentley-ul sub roţile unei locomotive. Să trecem Prutul. Presa de... (0 Despre neimportanţa vizitei preşedintelui Băsescu )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog