BlogPost.Timpul.md

Un partid care conta

 
Bloggeri / autori
 

Nu am comentat nicio dată evenimente politice, dar, acum o fac doar pentru că evenimentele recente țin de un partid în care am investit energie, am depus speranțe și ”mi-am pus în cap” rude și prieteni în timpul campaniilor electorale în încercarea de ai convinge să își dea votul pentru aceasta. Mă refer la Partidul Liberal din Republica Moldova și la evoluțiile din interiorul lui.

Cred că toată lumea a rămas suprinsă de acest cutremur cu epicentrul în interiorul PL, inclusiv subsemnatul. Deși în public apărea ca fiind partidul cu cel mai solid și solidar grup parlamentar, probabil că ultimele răbufinri alea liderului acestuia, uneori justificate, alteori exagerate, a făcut ca vulcanul să erupă și să apară acest grup de „Reformatori”.

În ceea ce mă privește, cred că orice reformă judicios elaborată nu poate decât să aducă beneficii. Consider însă că ”Reformatorii”  nu au ales tocmai un moment potrivit, sau poate doar dacă scopul lor a fost părăsirea partidului și crearea unei noi formațiuni politice. Modul în care au ales să o facă, însă, când Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu nu se aflau în țară, dovedește o lipsă de curaj în confruntare directă cu liderul lor, la fel ca și tăcerea din timpul sedințelor partidului, Biroului permanent sau Congresului partidului. Acest lucru era și firesc să trezească furia lui Mihai Ghimpu. Însa declarațiile și acuzațiile acestuia fața de, deja foștii lui colegi sunt exagerate atunci când îi acuză că ar fi agenți FSB, trădători de neam etc. Este pur și simplu lipsă de fair-play să manipulezi cu asemenea acuzații, mai ales fără argumente.

Acum cu referire la excluderea ”Reformatorilor” și la cei care au rămas alături de Mihai Ghimpu. Odată cu excluderea acestora cred de fapt că au plecat oamenii cei mai vizibili dupa Chirtoacă și Ghimpu. În plus, prin excluderea lui Oleg Bodrug, partidul l-a pierdut pe unul dintre cei mai importanți finanțatori ai partidului; pe cel mai cult membru, Ion Hadârcă și pe Vitalie Marinuță, cel mai patriot Ministru al Apărarii pe care l-a avut vreodată RM. Cât despre unii președinți de filiale locale, unii dintre ei nu sunt o pierdere prea mare, pentru că nu erau decât niște mediocrități și oportuniști. Ca să nu-i declar pe toți opurtuniști așa cum face Ghimpu, mă întreb, oare cei care au rămas nu sunt tot opurtuniști, și că abia așteptau sa plece primii ca să le ia ei locul?  Totodată, mă întreb cât de liberi au fost atunci când au votat excluderea foștilor lor colegi, și a fost oare vreodată Partidul Liberal cu adevărat liber?

Invitarea tinerilor în PL, o zeflemea

Îndemnul lui Mihai Ghimpu către tineri că să adere la PL și să se implice în politică mi se pare unul de zeflemea. Cum poți să ceri așa ceva când partidul a rămas fară tineri, majoritatea plecând dezamagiți pentru că nu li s-a oferit nicio șansă, poate doar lui Ion Cebanu, căruia i s-a oferit tocmai două poziții cheie, una de Ministru al Tineretului și Sportului și cea de a doua de Președinte al Tineretului Liberal. Chiar și așa, Congresul la care a fost ales a fost mai degrabă o mimare decât alegeri propriu-zise. Mihai Ghimpu are mai degraba nevoie de cuconițe care să îl servească cu un pahar cu apă, să îi aducă microfonul atunci când are vreun discurs în campaniile electorale și cu care să danseze în discoteci și sa le piște de fund făcând glume proaste.

Dorin Chirtoacă, mărul discordiei?

Înțeleg că acesta preferă să nu-și supere unchiul, dar modul în care a reacționat acesta mi se pare nefiresc. Ori niciodată nu a fost un secret că foarte multă lume din partid și din afara acestuia, îl doreau anume pe el în fruntea partidului. El a fost adevăratul motor, un magnet la care au aderat tinerii. El reprezenta speranța partidului cu el în frunte se mergea în alegeri și anume datorită lui a ajuns Mihai Ghimpu în parlament. Să fie oare Ghimpu blestemul lui Chirtoacă, sau i se potrivește zicala ”s-a născut talent și a murit speranță”, ori poate e doar un ”Kim Ir Sen” în așteptarea tronului care a căzut deja.

Cu tot respectul pentru lucrurile bune pe care le-a făcut Mihai Ghimpu pentru națiunea română, cred totuși că suferă de un autism politic periculos pentru democrație și pluripartidism.

Cel mai grav este că acum, când toată atenția ar fi trebuit să fie orientată către alte subiecte și decizii politice ce țin de viitorul acestei Republici, a apărut acest scandal deloc util și la timpul nepotrivit. Iar PL-ul suferă de o implozie generată de absența unui lider capabil, care să-și asume responsabilitatea reformării și reconstrucției.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mihai

PL a contat si va conta.
Patriotizmul nu se masoara in KG el este sau nu.
Speram si eu in monolitul PL si conditionarea alegerii lui Filat cu primirea legii lustratiei sau instaurarea controlului de catre carabinerii tarii intregii piramide de guvernate in respectarea legii .
Gabar si-a facut treaba mizerabila.
PL va fi intradevar mai puternic fiind-ca ,,earba lui Vieru creste” si tinerii nu vor sustine puzderia dodonista impinsa de Kremlin.

Aprilie 19, 2013 at 17:02 Răspunde
 
Petru Sîrghi

Boom-ul Partidului Liberal a fost momentul în care Dorin Chirtoacă a câștigat alegerile locale, din 7 iunie 2007 și a devenit primar general al municipiului Chișinău. Apoi la alegerile parlamentare din aprilie și iulie 2009, PL-ul a acumulat un scor aproximativ egal, după care a urmat o cădere liberă. Dacă cineva se va uita peste aceste date atunci va întelege că ceva nu merge bine. Explicația o deducem fiecare în parte.

Aprilie 22, 2013 at 00:01 Răspunde
 
Mihai

Vorbesti si meditezi cum am trai in pace de secole si nu avem razboi al FR contra R. Moldova.
Rusia deschis toate tarile ex sovetice le numeste ,,blijnii reghion” si nu in van.Ne socot ocupati si in buzunarul lor.
Pe esicherul politic unicul care vorbeste la egal cu FR este Ghimpu sub loviturile KGB prin agentii din Moldova.
Eata recent un nou partid Partidul Forta Poporului facut de KGBistul Nicolae Chirtoaca (Ambasadorul R. Moldova din SUA care promovind moldovenizmul si problema identitara a schimbat atitudinea lui Obama fata de armata de ocupatie din Transnistria)
Nikolae Kirtoaca ,Dodon,Selin, Voronin, Filat (Gabar), Lupu+Plahotniuc – toti pentru tradarea si vinderea R. Moldova trebueau sa raspunda in fata legii dar nu sa fie realesi.
SIS nu avem odata cu demiterea de catre PLDM+PCRM a lui Mihai (care restabilea materialele SIS distruse de Resetnicov) , avem o filiala a KGBaului care ne men tin linga ciubata moscaleasca folosind tradatorii si vinzatorii de tara.

Aprilie 22, 2013 at 11:59
 
Mihai

Sa nu fi tradat R. Moldova Nikolae Kirtoca- Ambasadorul in SUA astazi nu aveam armata de ocupatie in Transnistria si eram mai aproape de UE.
Sintem tare departe de UE fiin-ca tradatorii mimeaza reformele europene de dragul investitiilor vorbind de UE si ne duc in Siberia.
Urmariti FAPTELE lor si nu minciunele declarate ca sa-i pute-ti alege pe patriotii care merita.

Aprilie 22, 2013 at 12:16
 
Olga

Chirtoaca a procedat foare dimplomatic si foarte corect.Ce ar trebui sa faca? El este primar de Chisinau si are responsabilitatile sale de Primar.Nu poate si nu e corect sa lase totul balta in Primarie si sa se apuce de Parlament. Va termina cu regula in Primarie si va atunci va veni in Parlament,atunci tinerii il vor sustine si mai mult,pentru ca a ramas ferm in momente de instabilitate.
Desigur e mare diferenta dintre discursurile lui Chirtoaca si a lui Ghimpu.
Chirtoaca vorbeste mai mult pentru multimea mai avansata intelectual,iar Ghimpu e mai accesibil pentru multimea mai larga si mai intunecata.
Ceea ce este foarte trist este ca persoanele din politica cred ca sunt foarte mult influentate de propriile interese economice.
Ar fi corect de a intervieva persoanele care au plecat, care au fost argumentele lor de a pleca. Important este si daca cauzele acestea au fost discutate in interior si daca s-a incercat a se lua careva masuri.
De ce oamenii au plecat?Oamenii pleaca uneori si din cauza nesatisfacerii propriilor interese.Si se poate intimpla in fiecare partid.Nu cred ca ei au plecat din cauza discursurilor lui Ghimpu doar ,trebuie sa fie ceva mai mult.

Aprilie 19, 2013 at 20:24 Răspunde
 
Baron

prostii!!!!!!
intrun moment de cumpana pleaca tradatorii. apoi facand din asta spectacol . Ghimpul este unica speranta a poporului !!! Jurnalistii din Moldova au intrecut toate limitele normalului, prostesc lumea . ,dar toti se vand si se cumpara, pot sa ma abtin doar de alde Tanase. nu-i adevarat ? ok. atunci care nu sa vandut atunci se ocupa de lupta lui personala ….
toti sunt patrioti acum la Chisinau adica chipurile au acelas scop dar nimeni nu se pot intelege, la fel si jurnalistii….Pai unicul Patriot adevarat (nu fatarnic) este dl Ghimpul care se jertfeste in fiecare zi pentru in numele Natiunii.

Aprilie 20, 2013 at 07:36 Răspunde
 
Baron

am facut grseli din cauza emotiilor, pardon

Aprilie 20, 2013 at 07:38 Răspunde
 
Ari

Nu se schimbă șeful unui partid în astfel de circumstanțe. PL n-a pierdut nicio bătălie. Dimpotrivă, nedorind să accepte metodele dubioase ale fostului guvern, și-a demonstrat capacitatea de a apăra valorile AIE – într-o situație deloc simplă! Dacă PD va reuși să facă acealși lucru, singurul partid care va trebui să-și schimbe liderul va fi PLDM, care arată că nu vrea să se lase pe mâna justiției, pentru a-și demonstra neimplicarea în acțiuni ilicite. În rest, integrarea europeană presupune îngustarea căilor criminale, astfel încât, cu cât se tergiversează mai mult această integrare, cu atât mai evidentă este NEDORINȚA guvernanților noștri de a se lăsa de furat. Altfel, vom vedea pe unde vor scoate cămașa cei care sunt la guvernare, dar n-au schimbat până în prezent structurile care permit ilegalități pe care le făceau și comuniștii. Degeaba speră ei că nu se vede că au păsatrat mai toate „obiceiurile” comuniste! Sunt monitorizați în nod permanent, și partenerii din UE nu degeaba îi țin „la porțile Europei”, fără a avea prea multă încredere în ei.

P.S. Șantajul cu parafarea acordului de la Vilnius este descalificant pentru un partrid care vrea să fie respectat și… pentru un diplomat care se pretinde un bun profesionist. Dacă se va CONFIRMA că MAEIE blochează acest proces în mod intenționat, înseamnă că face asta, fiind ANGAJAT POLITIC, ceea ce este ILEGAL: agenda MAEIE ține de interesele întregi societăți, nu de interesele unui lider de partid, care vrea, prin orice mijloace, să-și apere proprietățile obținute pe căi ilicite.

Aprilie 21, 2013 at 09:34 Răspunde
 
Neculai

Din pacate, se va tergiversa foarte mult intrarea in Uniunea Europeana. De ce? Pentru ca politicienii actuali si-au dat seama ca odata integrati in UE nu vor mai avea ocazia sa dispuna dupa bunul lor plac de toata avutia tarii; ca vor fi obligati sa respecte legile, ei in primul rand. Si asta le da neplaceri si ii face sa se mai gandeasca daca vor integrare sau nu.

Aprilie 21, 2013 at 10:30 Răspunde
 
vlad

Daca dl.Dorin Chirtoaca va accepta Presedintia PL, Primaria va fi INGHITITA de asa zisii binevoitori ai natiunii…Iar mai apoi vor aparea REFORMATORI de a se rafui si cu Dorin CHIRTOACA.

Aprilie 21, 2013 at 12:22 Răspunde
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Sit web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 

Bunul simț: se mai poartă?

 

Mi-a venit ideea să scriu despre aceasta atunci când o colegă de muncă a menționat despre o alta că ar avea mult bun simț. Am început să meditez asupra acestei valori și să mă întreb cât de actuală mai este aceasta pentru noi și cât de mult o apreciem la cei care o posedă. Mai... (1 Bunul simț: se mai poartă? )

La puşcărie ori în Europa?

 

Zilele acestea toată mass media din România mediatizează intens arestarea omului de afaceri Gigi Becali. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 La puşcărie ori în Europa? )

Pe cine interesează interesul național?

 

Toate deciziile la Chișinău au fost și încă mai sunt luate în interesulul național. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (9 Pe cine interesează interesul național? )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

Foarte tare sfaturile de beauty! Multumim !

Great article! That kind of information is shared on the internet. Come and consult with my website. Thank you

I really thank the website owner for sharing this impressive article here. Watch movies for free

天津市民晒"低碳账本" 排碳"大户"燃气和私家车昨天是首个“全国低碳日”,在天津经济技术开发区,不少家庭都有一本低碳账本,平板模温机,&

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog