BlogPost.Timpul.md
21.03.2013

Moldova o nouă zonă offshore?

 
Bloggeri / autori

Iulian Bercu

Fondatorul Agenţiei de PR „Profile”

 
 

Ciprul s-a trezit că are nevoie urgentă de 17 mlrd de euro pentru a nu admite falimentarea țării. Stat la care 80% din PIB se acumulează din activități financiare. Un stat în sistemul bancar al căruia sunt depuși 68,4 mlrd de euro (88,8 mln euro pe cap de locuitor). Spre exemplu în Republica Moldova pe conturile bancare sunt depozitate 0,8 mlrd euro, sau câte 266 de euro oper cap de locuitor.

Una din rețetele succesului Cipru a fost transformarea statului său într-o zona off-shore.

“Prin zonă off-shore se înțelege o țară sau un teritoriu cu un regim de înlesniri fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informațiile despre operațiunile financiare efectuate prin această zonă”. (wikipedia) Ciprul oferă scutiri de la plata impozitului pe venit pentru nerezidenți și scutirea de plata TVA în cazul prestării serviciilor unor nerezidenți ai Uniunii Europene. În plus, Ciprul nu-și punea întrebări de unde vin banii, dar nici la alții nu divulga cine sunt deponenții și proprietarii capitalului.

Acum, Ciprul a ajuns într-o situație nu prea bună. Din deficitul de 17 mlrd,
10 mlrd le-a promis Uniunea Europeană, în schimbul unor serii de măsuri care vor face capitalul “parcat” în Cipru mai transparent și mai puțin interesant pentru depunători. Principalul este taxarea forțată a banilor depozitați deja. UE propune 6,75% la depozite până la 100 000 de euro și 9,9% la depozite de peste această valoare. Cipru intenționează să apere depunătorii “mici”. Cei cu depozitele de până la 100 000 de euro vor fi taxați cu 3%, ceilalți cu 12,5%. Pentru a evita retragerile din conturi băncile comerciale, inclusiv bancomatele, au fost închise pentru mai multe zile.

Această măsură a trezit reacții bolnăvicioase și răutăcioase, inclusiv a Președintelui Federației Ruse, care a declarant ca deponenții ruși vor pierde în jur de 2 mlrd de euro (20,9 mlrd euro sunt doar depozitele rușilor).

Destul de logică a fost reluarea disicuțiilor despre transformarea Republicii Moldova în zonă off-shore. Majoritatea deponenților din Cipru foloseau conturile pentru a proteja banii și nu doar pentru a-i multiplica.

Banii iubesc liniștea – mi-a spus astăzi un prieten bun din sectorul bancar. Ei caută facilități și, în primul rând, stabilitate politică și economică. În Moldova, deocamdată, nu este nici una și nici alta. Temperatura osecilează de la învinuiri în procurarea unei bănci de persoane suspuse în stat până la propuneri de naționalizare a unei instituții financiare. Din când în când mai cade capacul unui investitor care cedează în lupta cu fiscul.

Pe lângă liniște, pentru “sacii cu bani” de peste hotare, și 2-3% sunt dobânzi acceptabile. Bani atrași la astfel de dobânzi ar genera, cu toate riscurile incluse, credite la 4%-5%. Doar că băncile comerciale de la Chișinău sut pline de bani, de bani “scurți”. Dacă străinii ar fi stimulați să depună pe 10 sau 15 ani, fapt ce este puțin posibil, atunci ar avea un efect pentru sistemul bancar.

Și în final, există o serie de restricții impuse de UE și SUA privind afacerile cu zonele off-shore, nemaivorbind de unele decizii ale Guvernului de la Chișinău.

Cu toate acestea, Republica Moldova, poate și trebuie să se gândească mai intens la atragerea investițiilor, inclusiv prin aplicarea unor elemente a zonelor off-shore din Cipru sau țările baltice. Granturile sunt bune, chiar dacă o bună parte din ele pleacă la cine trebu sau se evaporă pe parcurs. Dar investiția e o garanție mult mai bună că vor apărea locuri de muncă și în buget vor ajunge bani din impozite. Acum un pumn mare de bani nu-și găsește locul. Următorul va fi când vor fi strânse șuruburile țărilor baltice. Și într-un caz și în altul, amplasată binișor și având un sistem bancar dezvoltat, Moldova nu trebuie să renunțe binevol la șansa de a prinde cel puțin peștii mărunți.

blogpostt

Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nume: *
Adresa de email: *
nu se publica
Pagină web
Comentariul*
 

 
 
 
De acelasi autor
 
 
17.04.2013

Cine nu lucrează – nu greșește! Cine nu greșește – este promovat sau menținut!

 

Cazul Școlii de hipism e o nouă demonstrație a stării de lucruri (spirit) în ograda publică. Și nu e de vină (doar) psihologia sovietică moștenită, timpurile de apoi, sistemul, legislația sau oamenii cu funcții lucioși pe din afară și putrezi pe interior. Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește BLOGPOST.MD pe TWITTER! (0 Cine nu lucrează – nu greșește! Cine nu greșește – este promovat sau menținut! )

 
 
Vezi toata lista de bloggeri
 
 
 
Ultimele
Comentarii

A los 23 años, Paige Jannings renunció a una empresa de Wall Street para empezar una carrera Calvin Klein Baratos…

Estos instrumentos financieros no son por lo general no son el actual más fácil para localizar. Básicamente esto puede ser…

来源: 当前位置  压瓦机|折弯机|剪板机|角驰Ⅲ|c型钢机|840压瓦机|860压瓦机|900压瓦机|彩钢瓦设备|双层压瓦机|天槽地沟机|三维扣板机|泡沫切割机|复合&#264

These pieces really set a standard in the inrsutdy.

De apariencia, divinas. En mi opinión preteblamonbe hubiera ido mejor con azúcar glass, probablemente menos granulosas y más finas, pero…

 
 
Vrei ca textul tau sa fie publicat aici?
Scrie-ne la info@blogspot.md

Vom publica acele articole care oferă perspective noi asupra temelor dezbătute în spațiu public și demonstrează o buna cunoaștere a subiectului abordat.

Inscrie-te acum sau Solicită blog